onsdag 30 juli 2014

Raymarine e7 igen

För någar dagar sedan skrev jag om mina problem med e7 plottern (här). Fart över grund och kurs över grund, FÖG och KÖG, visar inte stabila värden. Problemet kom i år efter byte av plottern (pga vajsing med touchskärmen) och uppgradering av programvaran. 2012 och 2013 upplevde jag inte alls samma problem. Min omedelbara misstanke var att differentialmottagningen inte fungerade OK.  Men kommentarerna efter mitt förra inlägg visar att problemet sannolikt inte har med det att göra.
Jag är inte ensam om att uppleva instabila värden på FÖG och KÖG i e7:an. Det finns många kommentarer och frågor till Raymarinesupporten om detta.
De fakta jag har fått fram är att mjukvaran ändrats så att KÖG och FÖG beräkningarna baseras på en GPS signal som skickas med frekvensen 5 Hz efter att tidigare ha varit 1 Hz. Den svenska Raymarinsupporten är starkt medvetna om problemet och har gett mig några råd:
1. Först och främst ladda ner den senaste programvaran 10.41
2. Koppla bort differentialsignalen helt och hållet.
3. Ställ filtret på maximal dämpning (det märkliga är att jag fått diametralt olika besked om detta, ena gången att filtret skulle ställas på "low" andra gången att det skulle ställas på "high")

Jag har gjort allt detta, men det hjälper inte. Provat med filtret i både "low" och "high" läge. FÖG varierar mellan 0,1 och 2,0 knop, vid ett tillfälle tom 3 knop när båten ligger still vid kaj.

I kommentarer efter mitt förra inlägg om e7:an fick jag rådet att ansluta en extern GPS antenn istället för den som finns inbyggd. Jag tog upp detta alternativ med Raymarine supporten. Dom bekräftade att detta skulle stabilisera signalen. Av det enkla skälet att den externa antennen har signalfrekvensen 1 Hz, dvs precis som i de tidigare programversionerna till e7:an. Jag frågade upporten om det är något valalternativ på gång som gör att man kan välja frekvensen. Trots allt verkar 1 Hz bättre än 5 Hz. "Vi är på dom om detta" fick jag till svar. Det förefaller som om problemet är universiellt, jag har hittat diskussioner i Raymarinforum både i Australien och i Sverige om detta. Jag hoppas på en snar ny programversion och får tills vidare klara mig utan FÖG och möjlighet att utvärdera ström från e7:an. Får använda Seapilot i paddan så länge.

Ytterligare en tanke har slagit mig: kan kolfibermasten vara en störningskälla för GPS signalen? Men isåfall borde de instabila värdena på FÖG och KÖG har funnits från början. Och borde väl också störa GPS signalen i paddan?


tisdag 29 juli 2014

Code zero

Code zero och gennaker är inga segel jag tidigare funderat över att ta med i Pianos segelgarderob. Det är både en ekonomisk och mättalsfråga. Kostar sådär 20+ tusen per styck och mättalet stiger.
I SRS kan man mäta in vad som helst, mättalet sätts i förhållande till hur mycket fartpotentialen bedöms bli påverkad. Många försegel eller många undanvindssegel utöver vad som är standard kostar mättal. Att ta ombord ytterligare en gennaker kan ge ökat mättal även om seglet i sig mäter in utan straff eftersom antalet undanvindssegel ökar.

Materialet har betydelse, en liten gennaker i "icke aromatiskt" material typ nylon är helt OK. Men samma segel med laminatduk ökar mättalet. Det här är ingen ny kunskap, BLUR skrev om det för två år sedan när segelgarderoben till BLUR/J111 presenterades.
Segraren i BR 2014 klass 3 seglar om Piano på Hakefjorden. Code zero "Spinnakerduk i polyester" enligt mätbrevet S5600.
Jag tog ut ett provmätbrev till Piano med tillägg av code zero, valde samma mått som Bo Franssons Dynamic 35, dom segelmåtten borde ligga ganska nära vad som skulle vara aktuellt för Piano. Mättalet ökade från 1,217 (mätbrev E4162) till 1,226. En ökning med 0,009 som motsvarar 0,74%, hur mycket är det? Den seglade tiden på Bohusracet är ca 29 timmar. 0,74% av det är ca 13 minuter. På senaste BR hade vi code zero förhållanden under ca 10 timmar, 13 minuter med medelfart 7 knop kräver att code zero ger 0,15 knop högre fart under dom 10 timmarna. Det hade säkert lönat sig på årets Bohusrace, men det var knappast representativt (finns det något representativt Bohusrace förresten).

Fördelar med code zero: ytterligare ett segel att leka med, det går säkert att segla upp till det högre mättalet på en rundbana när skoten ska släppas lite, Piano kvalificerar till MBBR i Marstrand som är öppet för båtar med SRS > 1,22!

Nackdelar: många segel ombord öppnar också för att byta i tid och otid. 0,74% motsvarar ca 30 sek per timme, det tappar man snabbt. Jag tappar koncentrationen i byten, det tar tid att komma igång med nya segel. Det motsatta tappar man också på, dvs att inte byta fast men borde. Vindinstrument och polardiagram ger ju snabbt svar om man bör byta, men det skulle kräva en uppgradering av instrument ombord och jag vill ha enkel segling. Med stor/fock/2 spinnakrar. Kan vara tillräckligt svårt att välja mellan två spinnakrar, vi gjorde misstaget att inte byta till stora spinnakern i tid på Bohusracet i år när vi länsade från Ulvsholmskalv mot Smögen.
Så tills vidare ingen code zero för Piano. Men vintern är lång och det finns lång tid att ändra sig på!

söndag 27 juli 2014

Bosse seglar ÅF med sin Dynamic 35

Till nya läsare av denna blogg: I en serie inlägg har jag presenterat hur Bo Fransson har modifierat och uppgraderat först en RJ85 och det senaste året en Dynamic 35. Du hittar alla poster om båda båtarna genom att klicka på motsvarande etiketter i högerspalten.

I början av juli skickade jag Bosse ett mail och frågade hur det gick på ÅF Ocean Race och hur dom klarade den stiltje som rådde långa stunder. Han seglade shorthanded med sin dotter Linda, dvs samma besättning som under Seapilot 2Star Baltic i slutet av maj.  Här kommer hans korta rapport, skriven innan värmeböljan nådde oss. Andra halvan av Bosses mail handlar om vad som händer med RJS, dvs den RJ85 som han modifierade inför säsongen 2013:

"...
Hej, ja det är jobbigt när vinden tar slut. Linda och jag gjorde ett nytt försök med ÅF men gjorde ett riktigt dåligt vägval efter Alma. Vi gick långt åt öster mot Gotska, var nog ett trettiotal andra båtar som gjorde på samma sätt. De som gick mot fastlandet hade vind och gick med bra fart. Seglingen ut ur skärgården var trög, att kryssa i lättvind med en fock är inget vidare, vi halkade snabbt efter. Det märks dock att med mer vind seglar båten riktigt bra, vid Sandhamn var Farr30 båtarna förbi oss, vid Alma hade vi seglat om dom med zodeO. När vi guppade i stiltje vid Gotska så rundade de vid Visby. Vi seglade tills vi var söder om Karlsöarna men när vi loggade 0 knop så gav vi upp. Vi vände och gick till Visby. Beslutet blir lättare om man väger in närheten till Västervik och att det var en del jobb med Rjn som väntade. 

Den tidigare RJ bulben sitter nu på Dynamic 35:an. Bosse köpte Ulf Brändströms gamla bulb till Pacer 27.
 Linda och hennes pojkvän ska segla upp den till Stockholm och förvalta den tillsvidare. Problemet med Rjn var att den inte hade någon bulb då den sitter på Dynamicen. Köpte ju en bulb som jag dock tyckte vägde för lite, 385 kilo, skulle vägt 420. Jag delade kölen på längden, fräste två stålplåtar med kölformen, skruvade blyhalvorna mot stålplattorna och svetsade fast paketet mot svärdet. Bulben väger nu 466 kilo. Spackel, glasfiber, epoxigrund och bottenfärg så blev resultatet OK efter fyra dagars hårt jobb.

Kölen sedd uppifrån ihopskruvad med vertikal stålplåt i mitten.

Vi sjösatte, mastade på båten igår, fredag och ska fixa resten idag. Flytläget blev bättre med 250 kilo lättare bulb, var tidigare för styv så det ska bli intressant se hur den beter sig med segel.
Under veckan kunde även färdigställandet av sprayhood och sittbrunnskapell göras till Dynamicen, helt plötsligt blev den dubbelt så rymlig eller hälften så liten beroende på hur man ser det. Blev riktigt bra och nu ska hustrun och jag segla norrut tillsammans med Rjn som fått ny skeppare.

Dynamic 35 med ståhöjdskapell
Vore trevligt om vi kunde ses, vore kul att segla din båt och lika kul att få lite synpunkter på min.
Hls Bosse   ..."

Det är fortfarande juli och mycket kvar av seglingssäsongen. Ska ta mig en tur till Västervik! Med tåg, det ska bli spännande att prova Bosses båt!

lördag 26 juli 2014

Raymarine e7 har ingen fungerande differentialmottagning

Seglar min tredje säsong med Raymarine e7 plottern. Jag har tidigare ansträngt mig för att se positivt på den lilla apparaten, men nu har jag nått gränsen för att tycka att e7:an kan användas som ett kvalificerat hjälpmedel vid kappseglingsnavigation.
Problemet är att att den inte kan ta emot den differentiella GPS signalen som kompenserar för att positionen beräknad på råa sattelitdata hela tiden varierar. Googlar jag på varför så anges tidsfel mellan satelliterna och atmosfäriska störningar. Tidigare har det också funnits ett medvetet positionsfel, GPS systemet ägs och drivs av USA's militära myndigheter och dom har lagt in ett fel för att positionen inte ska bli "för bra". Men någon information om medveten störning kan jag inte längre hitta.
I Sverige finns ett differential GPS system som sjöfartsverket har kontroll över, men det systemet används inte av Raymarine. För Europa finns EGNOS systemet och detta kan man aktivera i e7:an. Jag har provat med EGNOS och dom andra valmöjligheterna men vid stillaliggande fluktuerar fart över grund FÖG typiskt mellan noll och 3 knop när filterfunktionen med maximal dämpning är ställd på "low" dvs den insällning som ska ge minst variation.
Jag kontaktade Raymarine Sverige om detta och fick informationen att EGNOS signalen är för svag i våra farvatten och dom rådde mig att helt koppla bort differentialmottagningen. Dvs i realiteten har e7:an ingen fungerande differential mottagning. Konsekvensen är att någon precisionsutvärdering av båtens kurt och fart över grund inte  kan göras.
Tablå. Jag kan inte använda e7;an för den särskilt i Öresund så viktiga strömutvärderingen.
Sen hjälper det inte att positionen trots allt är bra angiven (i allmänhet på ca 3 m när).
Seapilot är klart bättre, nu ska jag försöka hitta en surfplatta som är vattentät och som kan monteras i hållare uppe i sittbrunnen och där strömmatningen hela tiden är inkopplad . Alternativt en plotter som använder sjöfartsverkets differentialsignal. Tips mottages tacksamt!

onsdag 9 juli 2014

Dufour34 seglar Bohusracet

Dufour 34 Lewmar Shorthandracing kom på sjunde plats i klass 3 på Bohusracet, 6 minuter seglad tid före Piano. Vi hade kontakt fram till Tjörnbron, där dom gled ifrån. Du hittar deras racerapport (här).

söndag 6 juli 2014

Piano seglar Bohusracet

Bohusracet inleddes med ett riktigt frustrerande bleke, fram till bron var det lite vind som dog ut helt efter att vi rundat Stången. Vi blev liggande helt stilla i drygt två timmar, plottern visade en svag medström men absolut ingen fart genom vattnet. Det kom små kårar från olika håll, men dom varade inte så länge att vi fick upp farten på båten. När vinden så småningom fyllde från SV hade tolv båtar seglat förbi och då började en intensiv jakt på våra konkurrenter och att både hitta vind bakom dom höga klipporna på Orustsidan och minimal motström.
Skärmdump av spåret i Raymarine e7. Kryss Markerar waypoints, start vid Rödön på Byfjorden upp t.h. En kort kryss mellan Korstenholmen och Ammenäs, sen ser det ut som att vi sträcker söderut men i själva verket driver vi bara. Saphire 27 seglar här på västsidan Korsholmen och har hela tiden driv och försvinner söderut. Vid tredje krysset kommer vinden och jakten söderut tar sin början. Klicka på bilderna så blir dom större!
Vi utnyttjar hela bredden på fjärdarna, lyckosamt vid uddarna på Orustsidan, mindre lyckosamt när vi gick nära Orust på andra ställen, på fastlandssidan var det alltid fördelaktigt. Vid Svanesund (längst ner i bilden) hade vi bara tre båtar framför (X99, Saphire27 och Lady Godiva). Det blåste 6/7/8 m/s och kryssmaskinen Piano hävdade sig väl, delvis beroende på att nästan alla konkurrenter seglade med genua och vi med fock, snabbare manövrar helt enkelt.
Höll t.v. över Halsefjorden (bildens övre halva) , vilket var lyckosamt. Vidare söderut över Askeröfjorden var mindre lyckosamt. Lady Godiva, Dufour34P HR och Piano valde helt olika vägar. Mest lyckosam av de båtar vi hade omkring oss (Saphire 27 och X99 hade ju redan försvunnit) var Dufour34 som först såg ut att stanna vid Stenugnsön, men sen fick vind och fart under bron och väster om Brattön. Vi valde samma väg, men flera båtar valde här att gå ut Källösund och sen Hakefjordens SO kant dit den nya vinden kom först.
Den märkliga kroken mitt på Askeröfjärden visar var vi tappade Dufour34:an. Vi följde dom i kölvattnet men vid det laget började båtarna som valt Källösund börjat glida iväg.
När väl SO vinden kom till Tjörnsidan seglade vi först halvvind - klassegraren Sea You (Seascape27) blåste förbi med code zero, vi satte den lilla platta spinnakern och höjdade SO om Åstol. Rundade Hätteberget 00:34, ca 20 min efter båtarna som valde SO sidan..
Vi gippade halvvindsspinnakern och gick högt för att hålla fart. Jag tror att detta var ytterligare ett taktiskt misstag. Vi borde ha bytt till stora spinnakern och valt ett spår lite längre ut i mer medström.
Gick nära Måseskär i underkant bilden.
Vi seglar det yttre spåret till markören där vi korsar spåret från seglingen söderut. Fortfarande bär vi halvvindsspinnakern men andra båtar runt oss har sina stora spinnakrar.
Lite grötigt många kryss (waypoints) när vi ska in till  Fjällbacka. Vi behöver inte slå inne bland öarna, bara raka spåret. Rundade Valö 07:15
Vidare norrut i kanten på Kosterfjorden, halvvindsspinnakern åkte upp igen och vi seglade bland klass 4 båtar som förde code zero. Rundade Furholmen vid Strömstad 11:20.
Spinnaker mot Trestenarna, minns inte om vi här skiftade till den stora spinnakern. Rundade  12:52
Vi hade strömmen emot söderut och försökte hitta ett spår där motströmmen inte var så stark.ONO vind 8/9 m/s och vi seglar med stor och fock.
Faller av och sätter den platta spinnakern. Vinden vrider med och sista biten skiftar vi till den stora spinnakern.
Sista biten in i mål. Målgång 19.04, seglad tid 29 timmar och 4 minuter.
Vi slutar på 9de plats i klass 3, en sekund på beräknad tid före Dehler 33 SWE 190. Marginalerna till dom främsta i klassen var stora, 37 min seglad tid (skillnad i beräknad tid omräknad till seglad tid) bakom klassegraren Sea You (Sescape 27), 25 min seglad tid bakom trean Wasa 360, 9 min bakom 4:an Saphire 27, till bästa X332 på åttonde plats var skillnaden 4 min.

lördag 5 juli 2014

Saphire 27 seglar Bohusracet

Nu är det en vecka sedan Bohusracet. Vi seglade klass 3 för båtar med SRS mellan 1,20 och 1,25. 38 båtar i klassen varav 32 fullföljde seglingen. I klass 3 seglade förutom alla C/R också 2st Seacape 27, 2st Life 7,5 och en Saphire 27, dvs lätta, planande båtar  i förhållande till dom andra i klassen. Saphire 27 är ritad av Claudio Maletto från Italien och byggd i Estland. Projektet drivs av Michael Tobler med bas i Schweiz.

Michael och Sahpire 27 deltar i olika kappseglingar i många länder för att visa upp båten. Insjöseglare som han är - Genevesjön - blir förstås utmaningen att segla i skärgården stor. Michael seglar med Alar Volmer, professionell seglare från Estland med erfarenhet från bl.a. VOR.


Saphire 27 Serafina, bilden från hemsidan (här).
Först Michaels egen beskrivning av båten och dess bakgrund:

"... Just a few words about the boat: Saphire 27 was designed and developed by the former Prada Luna Rossa AC team (design Claudio Maletto, structural design, interior design, deck design, sail design a.s.o.). She is 8m long, 2.5m wide and has a T-bulb keel with a Weldox structure inside. The boat can be slipped and trailed easily and weights 1.398kg (ORCi freeboard weight measurement without sails). For more information, just check the webpage: www.saphireboats.com
... "
Jag fick kontakt med Michael när vi båda blev storkonsumenter av double expresso i Promarinas cafe på kajen i Uddevalla dagen innan starten. Jag tog kontakt med honom efter seglingen och frågade om han kunde skriva en racerapport. Den följer här:

" ...
Dear Anders
...
Alar Volmer
In mot Fjällbacka
Michael Tobler
First time navigating in the Archipelago of Sweden and only third time navigating offshore with a Saphire 27. What a great experience. After winning the Round Helgoland race of Nordseewoche and a small midweek race in the Fjords of Oslo, and some nice 40 knots wind experience form the Faerder Race, the Swiss / Estonian team was ready for a new challenge. Alar Volmer, a professional sailor and the actual ORC World Champion in class 3 was the skipper, and myself, Michael Tobler the initiator of the SAPHIRE project with a nice background in lake racing and catamaran sailing. Not much experience whatsoever with stones and rocks…
Out of the Uddevalla fjord it was sailing like on a lake with little current and shifty winds, what we understood quite well. We did very good tactics from the beginning and lost the lead only for a short time passing on the right side of Korstensh (alldeles efter passage av Uddevallabron och Stången - min anm. Serafina var en få båtar som gick nära Orustsidan efter rundningen av Stången). The boat is very fast in these light conditions and we managed to get first into the new winds, following very simple the tactics to go always for the new wind and sail all the windshifts properly. This turned out in long tracking upwind to Kåröd (vid fyren Strandanäs) most of the time in nice breeze of 10 to 15 knots, sometimes even more. After a short rainfall we continued with the gennaker to Hällesdalen (1 NM innan Svanesund) and then tacked again out to the Hätteberget Lighttower which we rounded at 23.30h, roughly one hour before the second boat of our class.
We followed a very nice straight downwind course direction Valö and could get one hour of sleep each one and sailing between 8 and 12 knots, melting with the waves and the wind. What a beautiful experience. We had some dried food, fruits, meet, cheese and bread on board topped by sweets. Further some Dänish Liquör for Neptun, Rasmus and ourselves to get energy bosts together with coffein powder.  The entry into the Archipelago close to L Hamburgö turned out to be more difficult, with light winds, mostly reaching and it was also there where BLUR passed us. So far so good but here we had some serious speed troubles since we choose not use the code 0 under the SRS (Saphire valde att inte mäta in code zero för att undvika att bli uppflyttad klass 4).
...
We passed Valö at 06.00h in the morning. Close to Lönnh (BLURs genväg) we were shaken by a rock… just passing a smaller boat side by side but we were lucky, sliding over the rock and no serious damage at the boat. This was obviously a warning for the Swiss / Estonian crew and we decided not to put the iPad aside any more for a second…

Danish Liquor
After that miles and miles of long reaching and some tacking to arrive to Furholmen. This was the most difficult part from the speed side and the entry to Furholmen from the tactical side. We did pretty well but there was more wind in the back and more favourable routes in the back. After rounding Furholmen, we saw the first competitors sailing to the waypoint and catching up on us pretty much. Going out to the sea, the wind dropped completely and we just had to wait for our competitors who were just sailing past us and nothing to do. The track out to Trestenene was a close reach or a large beat again with nice and increasing wind. With an 8m boat on that course, it is not possible to keep up with 10 and 11m boats since the length of the water line counts a lot and it is not possible to plane on such courses. As such, the X-99 passed us on the that leg and the same half way back. That is another thing which does not match in the rating systems, to sail with 8 m boats against 10 and  11m boats…
Mot Trestenarna
Later on, we sailed back again with the gennaker but could not hold the angle… the code 0 was again really missing and that is where the two Seascapes passed us. We caught one of them later on when the wind was shifted more to the back and we changed to our monster gennaker but that was not good enough for our rating. 
We passed the finish line at roughly 18.15h, second in our class real time behind one Seascape 27 and in front of the other one and the X-99.
All in all a fantastic race with a huge challenge in the Archipelago. Very difficult sailing if you are not used to it, creating a lot of adrenaline and stress which prevents you from sleeping but also uses up the energy level so that concentration is not sufficient after many hours of sailing. Fantastic feeling also offshore melting with the waves and the wind, alone managing the boat, while the other crew member got some rest.
...
As beautiful as it was, as frustrating it is when you travel home, even though finishing 2nd in real time and 4th in compensated time in your class. This shows the potential of modern sport boats towards classical boats and they are definitely more fun to sail. A good proof that our Saphire 27 can be well managed offshore and in the Archipelago. ..."

Saphire 27 kom på fjärde plats efter två Seascape 27 på första och andra plats och Wasa360 på tredje. Tidsdifferensen till första båt var 29 min seglad tid (när jag tar hänsyn till att båtarna har olika mättal) och 17 min till Wasa 360. En genomgång av SRS mätbreven för Seascape 27 och Saphire 27 gör mig förundrad. Väldigt många mått ligger nära varandra, jag hittar några väsentliga skillnader: Saphire 27 har syntetiska trådar i riggen, Seascape har wire. Seascape har 27 cm större djupgående och 130 kg tyngre köl, 4 kvm större försegel, 14 kvm större gennaker och dessutom code zero, Saphire har 6 kvm större storsegel, enbart en gennaker och seglar utan code zero. Trots att dom flesta skillnaderna enligt vad jag förstått av SRS regeln talar för att Seascape borde ha högre mättal, så är det tvärtom: Saphire har nästan en pinne högre, 1,247 mot 1,238. Motsvarar 12 minuter seglad tidsskillnad när den seglade tiden är 29 timmar. Motsvarar ungefär 0,05 knop!
Det blev en saftig smäll. Jag är inte alls förvånad över att båten tappade fart med det hålet i bulben.
Kranen i Väjern