fredag 27 juni 2014

Hakefjorden

Klockan är mycket, lanternorna tända, vi halvvindar och blir omåkta av klas 4 och klass 5 båtar. Vi seglar klass 3, men har ännu inte nått ikapp dom mindre båtarna. Kl är halv tolv, förra året rundade vi Hätteberget precis klockan tio, nu har vi sådär en och halv timme kvar, passerar snart Åstol.
Fin start mitt på linjen. Halvvind, båtarna som startade upp i lovart grötade ihop sig och blev hängande. Först iväg var Saphire, en båt från Schweitz, ny för i år. Båten seglas professionellt och deltar i alla möjliga seglingar i marknadsföringssyfte. Dom kom fint iväg, hittade ett alldeles eget spår på Orustsidan och bara gled iväg. Vi andra blev kvar i stiltjen, men tre X332: or och en X99:a gled iväg. Själva blev vi fast och ett helt gäng gled förbi. När så småningom en åskby svepte över oss blev X-båtsgänget fast bakom en ö och så var det fight. Kryss söderut, ett kort bleke igen och sen kom sydlig vind 7/8 m/s. Vi plockade 9 båtar, fram till Svanesund.
Tjörnbron är svår, Dufour34 hittade eget spår och försvann. X99:an hade redan försvunnit och förstås Saphire. Dessutom har ett gäng båtar gått på Hakefjordens ostkant och glidt iväg.
Blur passerar i lovart, har inte tid att skriva mer, ska sätta spinnaker. Den lilla platta!

Motström?

Om 5 timmar går första start i Bohusracet, vi i klass 3 startar tre timmar senare. Vindutsikterna är inte nådiga - lätt vind mellan 1 - 5 m/s, dvs hur snurrigt som helst. Dessutom motström! Motström med frågetecken utbytt mot motström med utropstecken! Det finns strömprognoser för Malö Strömmar (norr om Orust), där virvlar det ibland ordentligt. Strömmen ut/in på vår väg ut mot Hakefjorden är lika som i Malö Strömmar. Det handlar om tidvatten som i sin tur bestäms av bl. a. månens faser. Det är ingen måne alls i natt och det innebär stark ström och dessutom max inflöde (motström när vi seglar ut från Uddevalla) på eftermiddan. SXK har gett ut ett strömdiagram där man kan läsa av tider för max in- och utflöde som funktion av vilken fas månen befinner sig i. Idag - en dag innan ingen måne alls - startar utflöde kl 03. Strömmen vänder ca kl 11 (sommartider). Sen startar motströmmen. Max motström vid lite före 12.30 och vändning till medström kommer ca 16.30. Borde teoretiskt gynna dom stora båtarna som passerar dom smala partierna sist då tom strömmen har vänt. I lättvinden hinner vi väl inte så långt så det blir kanske strömmen som spottar ut oss i Hakefjorden framåt kvällen.
Om nu SXK's strömprognos stämmer. Googla på "Tidvattenströmmar i Bohusläns fjordar" så hittar du källan jag använt!

torsdag 26 juni 2014

Uddevalla

Motorgång från Marstrand med stopp i Stenungssund för att bunkra Aspen. Sån lyx som alkylatbensin på tapp finns i Bohuslän men inte söderut. Normalt köper jag alkylatbensin hos Lantmännen i Viken på 25 litersdunkar för 30 kr/lit. I Stenungssund kostar den knappt 20kr.  Varför inte köra med vanlig 95 bensin? Det är ju ingen miljövinst med att ha alkylatbensin till en fyrtaktsmotor, bränsleförbränningen i en sån motor är ju så effektiv att det inte kommer med oförbrännd bensin med avgaserna? Det kanske är så? Men utöver eventuella globala miljövinster så luktar alkylatbensin nästan inget alls. Bensindoft kan sätta sig fast i en båtinredning, så den lokala miljövinsten (ombord alltså) är stor.
Mitt motormeckande fungerade, motorn har gått som en klocka. Även genom busvädret innan Ljungskile, hård vind - 12/13 m/s, ösregn och hagel om vartannat. Och en ordentlig motström satte in när vinden kom. Mitt letande efter med- och motströmsfåror fick ett abrupt slut.

Nu har alla tre vädersajterna vindprognoser uppe för bohusracets första timmar. Jag tror det blir en defilering för lättvindsbåtarna. Men framförallt för västkusträvarna, vindstråk och stiltjestråk i en för oss utbölingar oförutsägbar blandning. Plus ström.

DMI har inget annat än svagvind att komma med, YR och SMHI är inte lika kategoriska. Men rundningen inne vid Strömstad verkar bli en rysare, där ger inte ens YR något hopp. Flau (stiltje) helt enkelt.

Det finns ytterligare en vädersajt att kolla. Efter tips från Erik B (i kommentar till förra inlägget) har jag laddat ner "Predictwind" appen på paddan. Där är prognosen mer hoppfull (för oss som inte har blekskenare). Första startgruppen verkar få guldläge, halvvind ner till Stenungssund, sen kommer vridet mot S så att vi i senare startgrupper får kryss samma väg. I övrigt spår Predictwind samma vindriktningar som förra året, dvs huvudsakligen ostligt, men lite svagare.

Arild ringde igår från Norge och meddelade att dom inte kommer till start. Anne och Arild Heldal seglar Hansson 31 "Frökna" och har en totalseger och tre klassvinster från Bohusracet de sista fyra åren. Arild skadade handen i en spinnakernedtagning när hårdvinden kom på Faerderseglatsen för två veckor sen och är inte fit for fight.

tisdag 24 juni 2014

Marstrand

72 NM från Falkenberg till Marstrand. Vår entre blev lite snöplig. Motorn som gått som ett urverk hela dagen startade visserligen när vi skulle angöra Albrektsunds kanal, men växlarna ville liksom inte haka i. Där låg vi och drev, en och annan motorbåt passerade, Emma ställde sig på fördäck och viftade med armarna och snart kom en hjälpsam man med båten full av hummertinor och drog oss genom kanalen till gästhamnen. 300 spänn för en gästplats i en välordnad hamn kostar mindre än ett litet fiolblock från Selden. Som hittat tycker jag.
Vi gick från Falkenber kl fem i morse, i svag ostlig vind inte tillräckligt stark för att segla norröver under tidspress. Motor på nästan tomgångsvarvtal ca 8 av 12 timmar plus storsegel, resten kryssade vi från Vrångö till Albrektsunds kanal. Autopiloten - SP X5 GP - var vår goda kamrat. Väl i hamn på Marstrand ringde jag Stefan Kindeborg, som kan Saildrivemotorn utan och innan (han har gjort konverteringen från 15 hkr YAMAHA 4-taktsmotorn) och fick goda instruktioner och snart var motorn OK. Tack Stefan! Att skruva ihop losskramlade mekanismer kan man klara hyggligt enkelt, men sen ska ju grejerna justeras så att växlar kuggar in som dom ska. Sen kände vi att vi bara helt enkelt var värda en kväll på LasseMajas krog.
Blandade vindar för inseglingen till Uddevalla i morgon. Ännu inga dmi.dk vindprognoser för Bohusracet. SMHI förutspår 4/5/6/7/8 m/s. Förra året stämde prognoserna som kom några dar innan ganska dåligt. Väder från YR.no kollar jag inte längre, väntar på dmi.dk.

måndag 23 juni 2014

Stopp i Falkenberg

På Bohusracets hemsida är rådet att använda väderrapporter från dmi.dk, så vi har lite koll även på vad den sajten har att säga och samtidigt jämföra med SMHI. Vi har kommit till Falkenberg, lugnt och fint, lite genomblåsta. För i morgon förutspår DMI O - NO, SMHI säger NNO - N, båda har samma vindstyrka - sådär 4/5/6 m/s. Framåt em ska vrida mot norr, vi ska ju åt det hållet så det blir till att vakna tidigt. Med 50 nm till Vrångö och ytterligare 22 nm (min dotter som är väl inläst på fysikens förkortningar envisas med att e7:ans beteckning betyder nanometer) till Marstrand. När vinden vridit till N framåt em tycker vi nog att Knippla blir ett bra alternativ!
DMI's prognos för idag var dåligt tajmad. Vid 15-tiden skulle NV öka från 6/8 till 10+, men vindriktning var mer västlig (det tackar vi för) och vindökningen kom tidigare. Just när vi angjorde Falkenberg vid fyratiden kom några ordentliga nedslag som la ner båten med vatten i sittbrunnen. Seglade med focken planskotad till yttre skenan och ett rev i storen. Riktigt fina kryssvinklar, ca 70 grader och lugn och behaglig gång. Högt men inte speciellt fort. Pentexsegel som är inne på sin fjärde säsong har inte kvar sin kraft från fornstora dar så helt kappseglingsmässig var inte dagens segling.

Mot Uddevalla

Minst sagt svängiga väderutsikter, skiftade skylten till grönt och kastade loss från Viken söndag kl 19.   Sträckte norröver i NV 8 - 10 m/s. En försiktig första etapp, angjorde Torekov halv elva när vinden lagt sig. En ilsken frontpassage vid midnatt innan vi somnar. Vaknar i ösregn som ibland blir hagel. Viljestyrkan härdas. Vidare!

onsdag 11 juni 2014

Inför Bohusracet 2014

Det här är skrivet drygt två veckor innan start av Pantaenius Bohusracet, fixar det sista med båten, en Greklandsvecka hägrar innan midsommar. När vi kommer hem väntar transportsegling till Uddevalla och då börjar adrenalinet sakta pumpa igång.

Inför förra årets race tog jag fram ett ordentligt förberedelsematerial med länkar som jag la ut på den här bloggen. Ett bidrag med många allmänna tips från Pelle Lindell (här). Inlägget innan (här) var en sammanställning av tips från många håll, inte minst BLUR's bidrag från 2010 som är lika giltigt i år.

Mina och Fredriks erfarenheter från förra året finns (här) och (här). Just mathållningen var extra lyckad: Nötter och Mamma Scans köttbullar, vi köpte två kg och gjorde slut på ett. Vid tidigare tillfällen har jag köpt djupfrysta köttbullar men förra året valde vi ur kyldisken.

Nytt för iår ombord på Piano är: VHF, solcell, separat startbatteri och Mastevolt elövervakningssystem BMT III. Förra året fick vi elblackout precis efter rundningen vid Strömstad och körde resten av racet först med Seapilot i iPad på norskt vatten och sen med papperskort. Det är jag ju van vid, det gick bra men vi tappade viktig information som skulle hjälpt oss att ha koll på strömmen och bland kobbar och skär navigerar iallafall jag inte lika offensivt som när jag ser min egen position på en plotter. Med säkrad elförsörjning kan vi använda toaletten (montera aldrig en eldriven toalett i en båt där elförbrukningen ska minimeras). I ett svagt ögonblick monterade jag in både tryckvattensystem och eltoalett. Tryckvattensystemet är urplockat och till salu, vi klarar oss bra med 5 st 1,5 liter pet-flaskor. Dessutom behöver vi inte fundera över om färskvattentanken behöver saneras.

Håller nu att provköra elsystemet för att få en uppfattning om hur mycket ström alla apparater drar. Kan också se hur stor laddströmmen är, Mastervoltladdaren trycker in 20 A när vi har landström. En mulen dag som idag levererar solpanelen 1,2 A, e7:an (GPS plottern) drar 1 A, lanternor 0,4 A, kylskåpet 0,3 A i standbyläge och 3,6 A när kompressorn är igång. Har ännu inte provkört med autopiloten (SPX 5 GP). Har ett 100 Ah gelbatteri som kan laddas ur till ca 40 Ah och som ska klara all förbrukning ombord. Borde räcka två dygn om solen håller sig helt borta. Det var också en tanke - Bohusracet två dygn i ösregn.

söndag 8 juni 2014

Bose Franssons Dynamic 35 (9)

Under färdigställandet av båten och slutspurten inför Seapilot 2Star hörde jag inte mycket ifrån Bosse. Båten blev klar och både köl och roder fungerade bra. Det kom ett mail om rodret:

" ...
Hej Anders.

Jag har gjort en liten sammanställning på hur jag tillverkat mitt roder till Dynamicen. Det normala är att man har en honplugg som man tillverkar rodret i. Jag har istället valt att fräsa fram profilen.

Profilmässigt har jag använt tre olika profiler. Högst upp närmast skrovet har jag valt NACA0015 med en korda som är 350 mm lång. Min hjärtstock är 45 mm och tillverkad i en höghållfast rostfri legering, 14542. Bredden på rodret vid hjärtstocken är 49 mm, teoretiskt skulle det vara 52 men valde att göra den lite tunnare just vid hjärtstocken, nosen motsvarar 0015. 350 mm ner övergår den till 0012 och 680 mm ner är profilen 63012. Denna profil går sedan ända ner, längden är 1700 mm. Avslutet på rodret är ca 1mm. Jag har lagt 18% av den projicerade ytan framför hjärtstocken. Vikten blev knappt 25 kilo, att jämföras med originalets 45.

Anledningen till att jag valt olika profiler är för att en fyrsiffrig NACA har mindre tendens att stalla och lufta, den har dock mer motstånd. Djupare ner är risken för luftning mindre och en 63012 har mindre motstånd. Rätt eller fel men så har jag resonerat. Har loggat över 15 knop och allt kändes kontrollerat och det fanns inga vibrationer.
... "

Metoden att spackla fram profilen mha mallar skulle ha blivit riktigt komplicerad pga att olika profiler glider över i varandra. Det är mycket man kan göra mha dagens moderna 5-axliga fräsmaskiner. Här kommer bilder från hela tillverkningsprocessen:

Orginalroder och -köl
Divinycell
Kolfiberlaminerat
Epoxygrund + bottenfärg

Ny köl, ny roder
Bonusbild. Bottenbehandlingen avslutades med Abralon 2000 polering (tills Bosse tröttnade).
Min egen köl vibrerar i tre olika farter: ca 9 knop, ca 11 knop och ca 14 knop. Jag frågade Bosse om hans köl eller roder vibrerar. Absolut inte, blev svaret. Vare sig roder eller köl och då täckte dom in större delen av fartområdet under Seapilot 2Star. Det är väl helt enkelt så att formfräsning ger mer exakt form och därför en renare strömning och man slipper vibrationer!

lördag 7 juni 2014

Minikompis från Åmål

Åmål ligger bra till när man har en trailerbar båt. Istället för att transportsegla typ 50 - 100 NM kopplar man sin trailer till bilen och behöver bara vika en dag för ett race. Joakim Axelsson har en MiniCompis Minion, ritad av Bernt Anderson från Karlstad. Förutom alla C-kanoter Bernt ritat får jag ihop till åtta konstruktioner: Compis 28, Beason 31, Dixie 27, Dixie 32, Compis 97, MiniCompis, Compis 33, 36 och 363.

Jag träffade Bernt i Älvenäs under bygget av Piano 2009, i verkstan låg en nyplastad C-kanot och han höll på att bygga en kolfibermast till den. På 60-talet seglade Bernt Finnjolle där han hörde till världseliten men hamnade lite i skuggan av Boris Jakobsson. 1964 var han Finnjollereserv vid OS i Japan där Boris Jakobsson var ordinarie. Jag har ett svagt minne av att reserverna fick stanna kvar på hemmaplan under tiden spelen pågick.

MiniCompis ritades 1981 och det är därför en ganska sen IOR båt. 6,9 m lång, 2,5 m bred och väger 1 ton. 400 kg blyköl, raka spridare, backstag och genua.

SRS talet för MiniCompis motsvarar ungefär en C55:a när båtarna seglar med spinnaker. SRS 1,043 med knappt 26 kvm spinnaker, 1,023 utan undanvindssegel men förstås med genuan, som är på 12 kvm, storseglet är 15,6 kvm.

Joakims bas är Åmål, 50 NM till Karlstad hade tagit sådär 10 - 12 timmar att segla, med bil en knapp timme. Lördagen den 28de Maj arrangerade Karlstad Segelsällskap Jäverön Runt och dan därpå Solstaregattan med fyra banrace. Bara lätta vindar.
 
 
Spännande inredning? Snarare
uppstagning av skrovet vid röstjärnen
för att hindra båten från att tryckas ihop.
IOR båtarna såg ut så här!
Framme i Karlstad
" ... Kolla in den ivriga fördäckaren som river genua, Linnéa nio år. Erika 11 sköter backstag och min fru Lena allt annat ."
Bilderna från Karlstads Segelsällskaps hemsida är tagna av Torbjörn Ardebrandt och Sigurd Wapelhorst.



Klipp från KSS hemsida:
" ...Jäverön Runt avgjordes i varierande vindar, där fältet på slutet trycktes ihop och samtliga båtar kom in under ett mycket kort tidsfönster. Segrare i totalen, för andra året på raken blev KSS egen Kjell Stensson i sin Mini-Compis och på andra plats Joakim Axelsson med familj från SSÅV-Åmål, även dom i en Mini-Compis. ... "

David och Goliat! Minion t.v. och X332 t.h.
Minions seglingsprogram 2014 visar verkligen vilka möjligheter som öppnar sig med båt på trailer:

" Vi trailade också ner till Pater Noster Race och blev där totalfyra.
Nästa race blir ÅF inshore race, även det på ren familjebesättning. Gott att slippa jaga besättning.
I höst blir det Tjörn Runt, Höstkroken i Västerås, Hyundai Cup förutom vänerns största tävling Torsö Runt som vi redan i fjol kom totaltvåa i med denna båt.
Mycket smidigt är det.
Någon sorts kulturgärning tycker jag allt det är att ta hand om en gammal IOR båt. Den är också fantastiskt kul att segla även om den är den nervigaste båt jag styrt.
 ... "



fredag 6 juni 2014

Nerräkningen har startat

Nej, det blir inte heller någon Kullasegling i år. Ett lokalt race har vi hittills hunnit med plus två måndagsseglingar. Och vi som ska vara topptrimmade om tre veckor då Bohusracet startar? I morse blåste det SO 12 m/s utanför Viken, så småningom kom regnet. Kallt och trist helt enkelt. Hade planerat att segla solo till Helsingborg och sen segla Kullaseglingen utan besättning. Halva besättningen är i New York och andra halvan är upptagen av husförsäljning. Men hårdvinden avskräckte mig. Fredrik och jag hann iallafall med en träningssväng på förmiddagen innan regnet kom, hårdvind med urblåsta segel ger åtminstone möjlighet till manöverträning.
Gråkallt och trist två veckor före midsommar, automatblixten slår till!

Det kom ett paket från England

Det kom ett paket från England,


självklart med utbytes GPS'en från Raymarine. Förra året hade vi mycket problem med att linjeringen i e7:an inte stämde, man tryckte på touchskärmen på ett ställe, men mjukvaran tyckte jag tryckte nån annanstans. Efter tips från BLUR skickade jag e7:an till England för nio dagar sen. Idag kom DHL Express med den nya maskinen.

Ett tomt hål i skottet ska fyllas igen.

Styrenheten till Raymarine SPX 5 - autopiloten - finns kvar iallafall
På samma plats som förut och med uppgraderad mjukvara!

Om du har en Raymarine e7 som tappar touchskärmens linjering: gå in på www.Raymarine.com , ner till vänster på hemsidan finns en ruta med information om utbytesenheter. Klicka dig vidare och följ instruktionerna. Jag skickade min e7:a direkt till England, försäkrad för 15 kSEK (enligt instruktioner från Raymarine), frakt plus försäkring kostade 360 SEK.

onsdag 4 juni 2014

Kwanza

Alla västkustseglare vet att Kwanza är en First 35 som kappseglas intensivt. Kwanza ska vara med i ORCi VM i Kiel om två månader.
Det gick bra på GAV MBBR i Marstrand, fyra efter två Farr 30 och Salona 37, klart bäst av dom sex First 35 som var med.

Kwanza seglar i år med en ny segeldesign från One Sails. Och har dessutom under den gångna vintern fått en ordentligt uppgraderad köl, där både design och hantverk är gjort av Sten Bergqvist.

För er som inte känner Sten, så är han en mycket framgångsrik västkustseglare med bl.a. fyra Express SM under tidigt 90-tal i bagaget. Väldigt många duktiga seglare arbetar också med teknik och design. Så också Sten. Vi hade lite duster om Expressregeln på den tiden vi båda var aktiva i klassen men under ett möte vid Express SM i Båstad 1991 la vi ner stridsyxorna, jag spacklade bort konkaviteterna på min Expressköl och vi enades om att verka för att båtarna skulle bli så lika som möjligt.

I mars kom mail från Sten:
"...
Hej Anders!

Här kommer bilder på ett projekt som snart är klart. Den nedre bilden är den modifierade kölen. Kordan är förlängd 16cm både uppe och nere. Nedtill har jag förlängt kordan framåt och upptill bakåt. Den gamla kölen hade breddmax på nästan 50% av kordan, den nya är en 63A013.
Detta är ett beställningsjobb ifrån en besättning som satsar hårt och som skall segla VM i sommar. Här har jag funderat länge och mätt en hel del på olika kölar som jag vet funkar bra.

...
Gamla kölbladet var 64cm vid bulben och 95cm 30cm under skrovet, därefter gör framkanten en lång båge upp mot skrovet. Ytan var ca 1,2 kvadratmeter.
... ... "

Kwanzas orginalköl
Orginalköl
Det modifierade kölbladet
" ... avståndet mellan skrov och bulb är 150cm. De gamla profilerna var 12,5% tjocka. Anledningen till att det nya kölbladet blev 13% var att jag inte fick slipa något järn. Det var den övre kordan som ställde till det då järnet var mycket tjockt långt bak.
... "

Modifierade kölbladet. Tittar du noga, så ser du Vacanti fillet i överkant fram.
Den modifierade kölen, riktigt vass bakkant
" ...
Jag kommer inte ändra bulben denna gång. För att inte ställa till det mellan bulb och kölblad har jag valt att inte förlänga bladet bakåt nere vid bulben med mer än 2cm. Har i princip parallellförflyttat framkanten framåt 14 cm. Akterkanten har jag vinklat bakåt och därmed förlängt den med 16cm uppe vid skrovet. Den nya bakkanten blir ca 2mm tjock. Är inte klar med den översta delen upp mot skrovet men det blir en Vacanti historia, justering av profilen på befintlig köl. Anslutningen upp mot skrovet är 10cm. Cordan 10 cm under skrovet är nu 120cm och cordan vid bulben 80cm, däremellan helt raka generatriser. Ytan på nya kölbladet är ca 1,5 kvadratmeter
...
Kwanza är ett mycket duktig gäng seglare som seglat ihop i snart 20 år. I sin förra båt, en First 40,7, var de mycket framgångsrika och seglade bra mot alla konkurrenter. När de köpte sin nya båt hade de stora förhoppningar på tävlandet. Ända sen början har de haft mycket svårt att få fart på båten på kryss. De har upplevt alla kval som jag menar beror på en för liten kölarea. Att sedan profilerna var gjorda för extremt litet motstånd gjorde inte saken bättre. Det inducerade motståndet måste varit mycket stort i alla lägen utom när båten kommit upp i fart. Den köl som Bruce Farr har ritat till First 35R har en area på lite drygt 2kvm. Den båten kryssar mycket bra och har fått en bra kursstabilitet på hårda undanvindar. Det känns som en rimlig säkerhetsmarginal på Kwanzas modifierade köl med 1,5kvm area mot din beräkning på 1,33kvm. Helt klart är den gamla kölen för liten,
.... "

En överslagsberäkning av kölarean på samma sätt som för min egen båt Piano (här), baserat på båtens rätande moment, designfart, antagen avdrift och avstånd mellan seglens och kölens tryckpunkter ger 1,33 kvm. Du hittar beräkningen på Piano ungefär mitt i inlägget.

Jag har tidigare skrivit om fillet, du kan läsa om Vacanti fillet (här), en lång rapport som inehåller mycket om kölar. Beskrivningen av Vacanti fillet står på rapportens andra sida.

Större köl innebär ju förstås större våt yta och högre friktionsmotstånd (Drag). Kom ett kort mail om detta från eftersnacket om helgens segling:

" ...
En intressant sak som jag glömde att nämna ifrån eftersnacket med Kwanza i söndags är att de inte kan märka att de går sämre på läns
 ...  "
 
Uppenbart upplever dom inte någon nackdel med att kölarean är större.
 
Ett riktgt snyggt jobb av Sten!

tisdag 3 juni 2014

Existens - Bosse Franssons Dynamic 35

Bosse seglade Seapilot 2Star tillsammans med sin dotter Linda. Slutade 48:a totalt och 10:a av 16 båtar i klass 5.
Dom saknade sina undanvindssegel när det blev plattläns från Ölands Norr ner till Blå Jungfrun, plattläns i svag vind med bara liten fock som står och slår var ingen höjdare. Men resan fram dit var desto roligare. Med Linda vid rodret sprängde Existens 15-knopsvallen (Bosse kom upp i 14,8 knop).

Väl tillbaka i Oxelösund skickade Bosse ett mail:
 
" ...
Hej Anders.
Sitter med en kopp kaffe och funderar över de 450 sjömilen som redan avverkats i år.

Linda och jag är riktigt nöjda med vår prestation och båten känns riktigt bra.

Innan start var jag mycket nyfiken på hur båten skulle hävda sig. Var bland de sista över startlinjen men rundade Gustaf Dahlen som båt nummer två efter Refanaut. En Hanse 43 höll ett tag jämna steg men efter ett tag så var alla långt bakom och vi närmade oss startgruppen innan.

Ett tiotal gånger hade vi körare där farten låg över 15 knop! Fascinerande hur båten beter sig, rätar upp sig, blir stabil, kursstabil, och allt var så kontrollerat. Små rörelser på rodret och det var som en gocart. Vi hade 11 snabbaste tiden till Visby.

Visby - Oskarshamn gick som tåget, loggade mellan 9-12 knop ända fram till Ölands norra där vinden dog ut. Märktes att en genua i det läget var effektivare. Vi rasade från att ligga på åttonde plats ner till 40 på ett par timmar.
... "

Jag ringde honom precis när dom kom fram till Oskarshamn för att kolla om dom och båten var OK (enigt trackern hade det gått riktigt långsamt från Ölands Norra). Allt var då i sin ordning. Men efter att ha sovit några timmar slog ryggvärken till. Linda tog kommandot.

" ... Hon seglade sedan själv upp till Kungsgrundet och jag låg i båten. Hon höll bra fart och höjd vilket jag tappade då hon behövde vila. Alvedon och Ipren gjorde att jag även blev sjösjuk. Sista biten blev det bättre och vi hittade farten igen. Båtar som seglat förbi oss hann vi ikapp igen. Lärorikt. Kul att det finns potential att kryssa över 7 knop och samtidigt ta bra höjd.

Nu ser vi fram emot ÅF och hoppas på att få hissa spinnaren under fina förhållanden.
Hls Bosse ... "

Avslutningsvis några bilder från Existens målgång efter 45 timmar och 24 minuters segling. Foto: Erik Barkefors.

Dynamic 35 i lä, Dufour 40 i lovart.
 
Existens målgång i Oxelösund