tisdag 21 januari 2014

Uppochner ...

Ibland unnar jag mig lyxen att gå på massage. Det är både en sinnlig och obehagligt smärtsam upplevelse, alla knutor och - som det känns - knopar på musklerna ska lösas upp. Ibland krävs ganska mycket våld. Nåväl - först på rygg.
Efter ett tag ska man vända sig. Jag har en mental process för detta - tänker mig att jag lyfter från massagebänken och sakta svävar uppåt.
Sen vänder jag mig med hjälp av någon slags simtag i luften. Men verkligheten är mer handfast.
En lagom frusen gräsmatta i en skånsk snålblåsvinter
 
Tre-fyra bildäck under BBsidan, släpp ner, avlasta stropparna och dra över dom åt SB

Upprepas sådär sju-åtta gånger



Fyra däck under BBsidan, ett under SB sidan


Tippa över åt SB
Sen gick det fort
Skruvade fast ramarna som passar mot däcket på vaggan

945 kg skrov med basinredning åker in i värmen

Nosen är lite vind
Nu ska #26 - klart inspirerat av Bosse Franssons trolleri med båtar - förvandlas till Hansson 31 MkII. Vill du veta mer om #26 kan du leta upp #26 renovering taggen i listan t.h. och läsa vidare.

lördag 18 januari 2014

Prinsen av Bretagne!

Jag vill inte påstå att det är så många kreative inlägg på den här bloggen f.n. Men det händer en del i kulisserna och så småningom blir det mer matnyttiga grejer presenterade också här. Om kölar och aktuella båtprojekt, något om SRS - standard SRS för Hansson 31 är inte ändrat 2014 men vi får se vad som händer med Pianos SRS tal. Djupgåendet måste kontrolleras innan jag skickar in ansökan.

En av dom sajter jag besöker regelbundet är www.sailnet.com och inlägg under rubriken Interesting Sailboats.  Där finns många av videorullarna på franska båtar och atlantsegling med en blandning av komfortbåtar och racing. Dagens lån från sailnet är en kort videorulle med Prince de la Bretagne, en 80 fots katamaran som ska försöka slå rekordet från Lorient till Maurice Island (Port-Louis), inte långt från Madagaskar. Det nuvarande rekordet är 26 dagar 4 timmatr och 13 minuter. Genom doldrums, nudda Brasilien, runda Goda Hoppsudden och norrut öster om Afrika alltså. Det ovanliga med den här rullen är att den visar en fransk båt som seglar mot vinden i hela 1 min 44 sek. Kors i taket.


En direktlänk till sajten - www.sailnet.com och Interesting Sailboats - har du (här). Du kommer till det första inlägget och där finns alla båtar uppäknade som det finns inlägg om. Listan uppdateras löpande.

onsdag 15 januari 2014

Bygga sig en segelbåt ...

Det är väl inte så himla svårt att få ihop pluggen till ett nytt skrov! Eller? Det går extra fort på slutet.



Sen blev det en färdig båt. Här är en rulle när båten - i vanlig ordning seglar undanvind - planar och lyfter fören som en scow!


tisdag 14 januari 2014

Så här som segling alltid är...

... på vintern när man kollar alla häftiga videorullar. You have to pay for it upwind. Först med spinnaker, sen utan i 15 - 23 m/s.

Påminner mig om sista dan i lumpen när jag kröp ihop vid det aktre varmluftsutblåset från maskinrummet på natten för att vara med om skådespelet när jagaren Halland körde sitt årliga fullfartsprov från Karlskrona till Hårsfjärden. 56 000 hkr, 38 knop och häckvägen stod rakt upp lika högt som (kommando)bryggan. Fast utan musik. Vilken båt?
Först trodde jag det var Django 7.70 (det var lite otydligt angivet i länken där jag hittade rulle) på bilden nedanför.
Solsken och vita kalkstensklippor i Medelhavet är bra mycket mer lockande än snöslask och nollgradigt väder. En annan båt alltså!
Men Erik B, som alltid har koll på läget visste precis vad det var - Sorminou 29 - (här) finns massa fler bilder.

lördag 11 januari 2014

Starbåt

Starbåten har en bulb som är byggd på höjden istället för den senaste trenden med breddade bulbar för att få max exponerad yta för fenan (när djupgåendet är fixerat) och lägst tyngdpunkt. Oavsett vad man tycker om starbåtens köl är det en vacker och kraftfull båt. Den här videon är från SSL (Star Sailors Leage) på Bahamas i början av december. Du har säkert redan hittat den på någon annan blogg, men den tål att tittas på igen. Bortse från den superamerikanska speakertexten, bortse från kommentarerna om fördettingen PC, njut av känslan som man faktiskt egentligen bara upplever vid entypssegling i ett riktigt bra fält. Fragmentariskt passerar en start i starkt motström, det handlar om riktigt fint producerade kappseglingsbilder. Varför var inte Philip Carlsson med förresten?
Luta dig tillbaka i januarihuttervädret och njut! Jag drömmer mig tillbaka till 90-talets Expressfält. När man slogs om varje centimeter på kryssarna. Entypssegling är bara bäst.



fredag 3 januari 2014

Segla Dhow i Kenya!

28 grader i vattnet, saltstänk som svider i ögonen, alltid sol, bara helt fantastiskt. Njut i vintermörkret!


Varför ska man vänta med kalaset tills alla är i hamn?