måndag 22 juli 2013

Hanö

La ut från Kristianopel lite efter nio i morse med Utklippan som mål, en dagsetapp på drygt 20 NM. Småland och Öland höljda i dimbankar. Motorgång, efter genomgång av väderrapporter tänker jag om och går istället direkt Hanö. 10 m/s ostligt, dvs läns över Hanöbukten vill jag inte missa. 20 NM blir istället 50. Genväg innanför Utlängan, väl ute från skären sätter jag gennakern. Gjorde jag också under etappen Byxelkrok - Kalmar men då i svagare vind. Segla plattläns går riktigt bra, seglar ca 5 grader från vinden med storen "på fel sida" och gennakern saxad. I den svagare vinden gick det perfekt att köra autopilot, så rakt hade jag inte kunna styra själv! Men idag var vågorna och segelkrafterna för stora. Autopiloten fick spader hela tiden. Mat i mantågsfacken, växlar mellan att segla "plattläns" och slör, gennakersegling fungerar inte mellan 150 - 175 grader sann vind. Ibland måste man göra annat än att styra spikrakt, broachade 2 gånger, lindade in gennakern i förstager 2 gånger, men sånt fixar sig (man får gippa och styra så den lindar ur sig i rullningarna). Gick in norr om Hanö söder om Malkvarn, där djupet minskar och vågorna reser sig. Där gick det stundtals riktigt fort. Planerade att gå in i lä bakom Hanö för att plocka gennakern. Men det sket sig. Fick iallafall så småningom in seglet i ett stycke men ganska blött.
Hanö är riktigt fint, känner inget direkt behov av att undersöka ön efter att tidigare ha varit inblåst här tre dygn. Här finns affär (fast inte på samma ställe som för 25 år sen) och här finns numera en riktigt fin restaurant. Fisksoppa och öl som avbrott till köttbulls/nöt/mandel/blåbärssoppa menyn ombord under segling ökar mitt välbefinnande.
Har läst ut Sofi Oksanens senaste bok (När duvorna försvann - fascinerande men en riktigt ruskig historia) och nu börjat på Marlene van Niekerks "Agaat". Tror inte heller att den boken är en feel-good historia. Misshandel av sin blivande hustru dan före bröllopet ger mig dåliga vibbar.
I morse var Piano drypande våt, avfuktaren fixar iallafall ett behagligt klimat inne. Ska ge mig i kast med Agaat igen, boken kanske vänder! Avfuktaren surrar vidare (tömmer 6 liter per natt).

söndag 21 juli 2013

Kristianopel

Förra och första gången jag angjorde Kristianopel var för 25 år sen. Då som nu på väg mot Öresund. Här är fint! Allt är kanske fint när det är högsommar och varmt. Kyrkan håller på att renoveras och man får inte gå in. Tyvärr! Jag minns att det var en vacker kyrka. Då gick vi på mässa en vacker sommarkväll och sjöng "Guds kärlek är, som stranden och som gräset ..." På onsdag sjunger Vocal Six i samma kyrka. Lite svårt att få ihop utbudet av musikaliska höjdpunkter med vindar och hemtransport.
I alla hamnar hittills sen vi lämnade Mem och Göta Kanal står hamnvärdarna och dirigerar in oss/mig till en bra plats. Så också här.
Kollade på "Eniro på sjön HD" - den där gratis appen som har nästan lika bra sjökort som Seapilot och dessutom har sökfunktion för sånt som en semesterseglare efter kusten vill veta - om det fanns affär tex i Kristianopel? Det skulle det inte finnas men det gör det, en Handelsbod med riktigt fint utbud. Öppen alla dagar hela året, under sommaren öppen 8-20. Nuvarande ägaren driver den sedan 2005.
I hamnen finns också Cafe/Restaurant. Med räkmackor som specialitet. Jag satsade på röding.
Piano fick en plats längst in. Jag har väntat på en båt som din sa han, platsen var inte så bred och 2,80 gick bra. Alla båtar är ju så breda nuförtiden!
Någon timme senare anlöper SHALOM och förtöjer på andra sidan samma brygga, det blir psalmsång och annan kristen spis kl sex. Kristianopel har tydligen allt.

lördag 20 juli 2013

e7:an spökar

Slog på e7:an, dvs Raymarine e7 plottern inför avfärden från Byxelkrok. Den var sig inte lik. Meddelar att det saknas sonarrutrustning. Den tror det är ett sonarsystem för fiske. Touch skärmen visar sig vara förskjuten, när jag trycker en funktion tror maskinen att jag tryckt på något helt annat till höger och lite uppåt. Hittar så småningom platsen där touchskärmen kalibreras (hem/systeminställningar/underhåll/pekskärmsi....) som gör att pekfingret och skärmen är överens. Troligen gillade e7:an inte att jag stängde av den mha hvd strömbrytaren i går!
Glider nu sakta söderut på ett ganska stilla Kalmarsund. Drygt 5 knop med gennaker. Om några dagar skiftar sommarljuset från vitt till mera gult, njuter så länge jag kan.

fredag 19 juli 2013

Semester

På väg hemåt, har tagit en ganska lång omväg från Smögen mot Höganäs. Gbg, Göta Älv, Läckö slott, Göta Kanal, naturhamn i St Anna, Västervik, ikväll Byxelkrok. Vad funderar man över under flera dygns motorgång? Under 58 slussningar i Göta Kanal? Under timmar av väntan på slussning? Kanalbolagets reklam säger att man ska ta det lungt och njuta, men det är inte alltid helt lätt. Denna 5te gång jag går kanalen har öppettiderna reducerats från tidigare 8-20 till 9-18. 12 timmar öppen kanal har blivit 9. Och flödet blir betydlig långsammare. Gästhamnarna är bättre (frånsett vid Läckö Slott, men det är ju inte kanalbolaget som sköter den) men resan var mer rofylld tidigare eftersom man då inte behövde stressa så mycket när man hade längre tid på sig att komma dit man ville och inte heller blev stressad av alla stopp.
Vad tänker man på när båtsidan sakta sjunker ner under kajen? Är inte förskeppet på Hansson 31 lite väl tunt? Kanske skulle prova med skrov #26 som ligger kvar hemma i verkstan (har skrivit om det skrovet tidigare, sök på etiketten #26). Göra en Bosse Fransson variant och bygga ut förskeppet nåt i stil med IMOCA60 båtarna som seglade Vendee Globe? IMOCA60 i skala 1:2? Hansson31 special med djupare och lättare köl? Tror inte det, det finns så många fina nya båtar att köpa helt färdiga, som blir billigare än varje eget projekt. I Söderköping blev vi bjudna ombord på Assans och Christinas X99. Vill man ha högre fart och större utrymme ombord är X99 ett riktigt bra alternativ. För halva pengarna jämfört med ett Hansson31 projekt. Så där dog funderingarna på uppgradering av #26.
Vi har i sommar semesterseglat Piano först en vecka mamma/pappa/14-åring och sen 6 dagar mamma/pappa. Då fungerar båten riktigt bra. Framförallt den ordentliga ståhöjden och utrymmet nedanför luckan. Kojerna fram och bak är lite mer av krypin.
Ensamsegling från Västervik hem. Autopilotens standardinställning för segelbåt klarar inte slör i vågor när det blåser 8-10m/s. Måste läsa på så att SPX5:an blir bättre programmerad. Kraften borde räcka eftersom jag har den starka varianten som ska klara 7-tons båt.
I Byxelkrok är det nu spikfullt, hamnkapten vinkade in mig till en plats som just blivit ledig när flera båtar gav sig iväg mot Kråkelund när vinden började doja ur vid 3-tiden. Vågorna ligger kvar från NO kulingen och Piano ligger och rycker i förtöjningarna.

fredag 12 juli 2013

X99 - spinnakersegling i 15 m/s

För några dar sen la Sundetregatta ut en film som visade X99läns med spinnaker (här), en hissnande läns med toppfart nästan 18 knop. Kan vara bra att förbereda sig mentalt för sensommarens busväder. Här kommer ytterligare en film med X99 och hårdvindsläns. Som avslutas med en lugn och fin lovartsnedtagning.   




måndag 8 juli 2013

Room with a view (5)

Fredagmorgon den 28de juni i Uddevalla några timmar innan start för Pantaenius Bohusracet.

Bäveån -  Uddevallas gästhamn
Går upp i masten för att inspektera toppskäddan (det knarrar lite när man drar häckstaget, vill veta om vi kan dra fullt utan risk). På norra sidan av ån ligger Uddevallas Museum, där ligger också de flesta som ska starta. Dagen på året då det ligger mer än 10 båtar i gästhamnen?
Cumulus Patagonia

Chinook, förlängd Dominant 95
Bjuder på lite bilder från racet också:
Innan rundning Hätteberget 22.00
Fredrik af Ekström
X332 S80 och Wasa 360 med rutermärket. På väg från Fjällbacka till Strömstad.
Micke och Sussi i Cheetah kör om oss en knapp timme innan målgång.

onsdag 3 juli 2013

Bohusracet 2013 - En analys ur Pianos perspektiv

PBR blev en omtumlande upplevelse. Väldigt intensivt, speciellt efter att vi rundat Hätteberget och ännu mer när plottern dog. Det finns inga plotterspår jag kan använda för att så här i efterhand rekonstruera hur vi seglade, bara fragmentariska minnesbilder. Vi har mycket begränsad erfarenhet av segling i Bohuslän, så egentligen har vi inga referenser. Med hjälp av rundningsrapporterna kan jag ändå få fram en bild av vad som hände. Tyvärr saknas våra klockslagsangivelser vid några av rundningarna, men eftersom vi vet vilka båtar vi rundade tillsammans med, så går det ändå att få en bra bild. Edmondo hade vi kunnat få fram data från, men mobiltelefonen vi använde till Edmondo säckade också ihop frampå småtimmarna.
Här kommer tidsuppgifter för de olika banbenen:

Start kl 14, rundar Hätteberget 22:00, dvs efter 8 timmar. Som jämförelse seglade ledande X332(4623) 17 minuter och tvåan X332(SWE80) 8 minuter snabbare, Wasa 360 med Johan C och Peter E har seglat ifrån oss 4 minuter från Åstol, där vi låg lika. Vi ligger på 34de plats totalt på SRSkorrigerad tid. Trea totalt ligger Anne och Arild i sin Hansson 31 Frökna. Dom har seglat 27 minuter snabbare.

Nästa rundning är Valön inne vid Fjällbacka. Där saknas vår rundningstid, vi kom dit samtidigt med Wasan, ca kl 04:30, dvs det banbenet tog 6:30. Vi rundar samtidigt med X332(SWE80) som rundade 8 minuter före oss vid Hätteberget. X332(4623) som då låg först i klass 3 fältet rundade Valön 10 minuter efter oss. Vid Valön låg vi 10 minuter före Frökna och hade alltså seglat 37 minuter snabbare än systerbåten på andra banbenet. Frökna leder klass 2 och ligger nu på 15de plats totalt. Vi leder klass 3 alldeles före Wasa 360 och ligger på 26 plats totalt.

På benet från Fjällbacka till Strömstad går det fort. Wasa, X332(SWE80) och Piano har alla nästan samma seglade tid 3:21, 24 minuter snabbare än Frökna som seglat banbenet knappt 2 timmar tidigare. x99(532) Exilia seglar banbenet 6 minuter snabbare knappt en timme senare. Dominant 105 tappar 11 minuter. Piano har klättrat till 15de plats totalt.

Länsen från Strömstad till Trestenarna (som blev lite stressig eftersom plottern lagt av) seglade vi på 1:30, samma som Wasan och 6 minuter snabbare än Frökna. Exilia och Dominant 105 var båda 5 minuter snabbare.
Den långa och tunga kryssen tillbaka till Ulsholmskalv seglade Dominant 105 på 4:27, X332(SWE) på 4:32, Piano 4:40, Wasa 4:41 och Frökna 4:49.

Från Ulsholmskalv till Mjöskärs fyr blev vi frånåkta med 5 minuter av Wasa 360 på den öppna sträckbogen. Vi seglade banbenet på 3:53. Wasa 360 hade här avancerat till 10de och Piano till 11te plats.
Från Mjöskärsfyr var det ca 45 minuters segling in till mål. Fortsatt sträckbog, sista halva distansminuten faller vi av och sätter spinnaker.

Pianos totala seglade tid blev 28:39, 31 minuter (1,8%) långsammare än Exilia, 10 min efter Dominant 105, 5 minuter efter första X332, 53 minuter snabbare än Frökna. Totalplacering vid rundningarna blev 34-26-15-17-11-11-7. Wasa 360 vinner klass 3 med Piano på andra plats och Frökna vinner klass 2. Exilia blir 5:a i klass 4.

Den här sifferexercisen som visar Pianos klart uppåtgående trend genom hela PBR förvånar mig eftersom den inte alls stämmer med hur vi upplevde seglingen. Det kanske är så att vi inte var ensamma om känslan att allt man gjorde blev halvdant när sömnbristen tilltog. En nyttig läxa inför nästa PBR (?). Möjligen kan vi också dra slutsatsen att det är bättre att segla utan instrument som man lätt blir slav under.

Vi tappade på kryssarna mot X332:orna, men tog igen på länsarna. Med spinnaker går vi relativt bättre än på halvvind/sträckbog där det handlar om skrovfart. Piano är en relativt lätt och liten båt och klarar undanvind riktigt bra. X99 (Exilia) fart har vi inte, det ska vi inte heller ha enligt SRS.

måndag 1 juli 2013

Bohusracet 2013 - En debutants sammanfattning

Mycket förberedelser. I tidigare inlägg har jag redogjort för de beskrivningar av andra jag hittade. Dessutom kom ju Pelle Lindell med värdefulla råd några dar innan. En viktig del av råden handlade om att äta rätt och att vila när vi kunde. Fredriks debut ombord på Piano var en kryss från Höganäs mot Göteborg i 14 m/s 2011, jag visste att han var stark och uthållig. Och dessutom väl inläst på vad man ska äta. Han hade med sig några burkar med proteinfoder och en specialdos kolhydrater till mig (att ta till när jag riskerade att falla ihop frampå lördagsmorgonen). I övrigt var basfödan nötter av olika slag och 1 kg Mamma Scans köttbullar som vi åt som snacks då och då. Det gick också åt lite TREO.
Fredag. Gick upp i masten för att kolla att allt var OK. Skepparmöte, handla, käka lunch, gick ut halv tolv för att kolla starten i klass 2, Anne och Arild i sin Hansson 31 Frökna var förstås först iväg och ledde stort redan under bron. Vid det laget var mitt adrenalinpåslag så stort så Jag överlät till Fredrik att programmera in banan på Plottern. Start kl 14, kom iväg som andra båt vid lovartsflaggan. Lite längre ner på linjen startade en X332 (tre X332:or deltog, vi hade inte koll på vem som var vem) dom slog nästan framme vid bron och vi fick väja. Kryssen hela vägen ut förbi Tjörnbron blev en uppvisning av två X332:or, som obönhörligt gled ifrån oss. Jag uppskattar att ledarbåten var över en NM före oss vid Hätteberget. Ganska snart efter starten kom Wasa 360 ikapp. Resten av hela racet utvecklades till matchrace mellan Piano och Wasan. Succesivt trimmade vi och dom igång våra båtar. Hela kryssen ut växlade vi ledning. Vi gick på olika sidor om Brattön, på högersidan vann vi kanske 50 meter. Vid Åstol vred vinden lite med och vi kunde sträcka hela vägen ut och då gled dom sakta ifrån oss. När det handlar om skrovfart har Piano svårt mot en enochenhalv meter längre vattenlinje.
Efter åtta timmar rundade vi Hätteberget. x332:orna och Wasan gick (som vi uppfattade) på rumbline mot Måseskär. Vi gick ut för att dra fördel av mer ström och bättre vind. Det blev mörkare, kunde segla med lanternor och fyrar i sikte trots stundtals ösregn. När får man för sig att ut och slöra havet på natten i ösregn och 8/9/10 m/s? Aldrig egentligen. Utom på PBR. Jag kan säga att det var en fantastisk upplevelse. Vi loggade stundtals 10-12 GPSknop, utan surfar. Vi måste haft ordentlig medström (Peter G på BLUR anger 3 knop). Fredrik sov 2 timmar, jag sov nästan lika länge. Gipp in mot Fjällbacka. Vi hade seglat utan kontakt med nån båt vi kände till. När vi går in bland öarna har vi Wasan vid vår sida. I samma klunga finns också en av X332:orna, den andra har blivit efter. Men detta uppfattar vi inte. Vi tror då att dom har ökat avståndet ännu mer.
Vid rundningen av Valön kommer BLUR ångande. Just när vi förbereder den genväg Peter G beskrivit i sina tips från 2010. Vi slipper tänka, vi hänger på. Med Wasan vid vår sida. Vi har lovart och glider förbi.
Nästan hela vägen upp mot Strömstad blir en ganska snäv slör med stora spinnakern. BLUR har stuckit ifrån, tack vare genvägen leder vi ett ganska massivt fält och vi drar sakta ifrån. Sista biten in till Furholmen i Strömstad blir det sträckbog. Genar vid udden och 50 m senare lägger plottern av. Vi var varnade av både Bosse B och Arild att ett batteri (även om det är på 100 Ah) inte räcker. Fram med Paddan och Seapilot. Jag hade förberett detta med att ladda ner också Norskt sjökort. Nu började vi bli sega. Vi sparkade igång varandra så gott vi kunde. Många dåliga beslut, många sega manövrar, inte en gipp i onödan. Låg lika med Wasan vid Furholmen, låg lika vid Trestenarna. Växlade ledning på kryssen upp tillbaka mot Strömstad, slog upp i kanten av öarna på Kosterfjordens ostsida. Hade ingen koll på skift, det handlade bara om att driva båten. Vid Gluppö dojade vinden ur, många båtar drev vilset omkring. Sen kom en SV igen det blev halvvind/sträckbog hela vägen in i mål. Wasan kom bakifrån och körde om långt upp lovart. Dom var drygt 3 minuter före i mål. Wasa 360 och Piano har exakt samma mättal.
En av orsakerna till att vi lyckades driva båten som vi gjorde var just racet mot Wasan, trots en massa missar mellan Ulvsholmkalv, bl.a. gick vi ut och fick korssjö vid Tjurpannan, och Gluppö.
Vi lockade fram våra sista krafter och satte spinnakern när vi föll av för att gå imål i Smögen.
Vi kom tvåa i klass 3, sjua totalt, ca20 sek före Compis och Elan 37 på åttonde och nionde plats, det var den sista spinnakersättningen som räddade sjundeplatsen. Fredrik hade större förväntningar än jag på våra möjligheter att hävda oss. Kan bara konstatera att Fredriks prognos var bäst.
Några själklara Tack vill jag dela ut. Både Grattis till klassegern och Tack för kampen till Johan Caspersson och Peter Ewerstrand i Wasa 360. Tack till Per Bäck för att du sätter den positiva tonen och känslan inför detta äventyr. Tack till Fredrik för att du höll mig igång.
Sen följde en snurrig kväll. Troligen gav jag ett helt groggy intryck för alla vänliga funktionärer tog hand om oss på bästa sätt. Hamnkapten ordnade så att vi fick landström. Bohusracet är ett mycket välordnat arrangemang.
PBR båtarna fyllde Smögens hamn. Hamnkaptenen konstaterade enkelt att kvällen när PBR båtarna kommer blir säsongens lugnaste. Alla sover tidigt!