söndag 30 juni 2013

Bohusracet - Dagen efter

Kappsegla en timme eller två eller tom sex går bra. Men nästan 29 timmar med minimal sömn? Kappseglingskänslan fanns från starten kl 14 till lite efter rundningen av Hättebergets fyr utanför Marstrand efter åtta timmars riktigt snårig kryss. Sen faller vi av, kopplar om spinnakern eftersom det var mer SO än vi trodde (vådan av att segla utan vindinstrument?). Med stora spinnakern styrde vi ut på havet. Ungefär där blev det först en hissnande känsla att segla i ca 8-10 m/s slör i ösregn och sen på morgonen komma in till Fjällbacka och mer eller mindre makanisk bara köra. BLUR körde om oss precis vid rundningen av Valön och vi slapp navigera oss igenom genvägen, vi bara följde. Hela lördagen (=igår) var det bara nån slags vilja att köra och köra. Vi hade ingen aning om hur vi låg till, ingen kappseglingskänsla som säger att nu går vi högt, nu går vi fort. GPSen la av vid Strömstad (måste räkna igenom det där med Ah en gång till). Vi startade Seapilot i paddan när vi skulle kolla grund, annars använde vi papperskort. Två av fyra kompasser fungerade iallafall. Sista timmarna blev bara nån slags ryggmärgshandling, väl i hamn fixade vi båten. Fick vara försiktig med varje steg för att inte ramla eller snubbla över linor. Känslan var att hade väl hamnat nånstans i mitten. Men vi bedrog oss. Skriver så småningom en ordentlig beskrivning av hela PBR 2013. Nu går jag för motor mot Marstrand för att hämta min semesterbesättning.

torsdag 27 juni 2013

Bohusracet 2013 - ett dygn till start!

Nu fixar vi det sista på Piano innan start. Tömmer, tejpar, limmar fast autopilotens fäste som lossat. Ska gå på stan och köpa en röd tygtrasa till protestflagga och cigarettändsladdare till paddan.
Två bohusracenoviser som ska ut på havet. Fullmatade med råd och tips och förmaningar.
Vädret verkar inte bli  som det brukar vara. SSO - SO (DMI) är knappast normalt. 6/7/8 m/s, blir iallafall inte så tungseglat. Och sen ska vinden doja ur på lördag em.

onsdag 26 juni 2013

Uddevalla

Sex timmar motorgång från Marstrand till Uddevalla. Från klippor till skogklädda berg. Kappseglingen tillbaka blir svårseglad. Många uddar att utnyttja och bra med ström, förhoppningsvis har vi båtar omkring oss som hjälp att hitta vind. Riktigt tråkigt regn hela vägen men väl förtöjd ger landström och avfuktare bra känsla ombord. Torkar bort några liter vatten per dygn. En tråd på Sailguide diskuterade hur seglingen har ändrats när utvecklingen gått framåt. På det stundtals ganska moraliserande forum Sailguide är så ondgjorde man sig över flatbottnade segelbåtar (dom båtar som är roliga att segla) som inte tål att segla på grund utan att gå i kras och alla som inte kan navigera eftersom dom är beroende av plotter. Till listan över moderniteter som gjort segling roligare vill jag också tillfoga avfuktare. Minns en segling i Vänern för tusen är sen. När vi med Expressen låg inregnade i Spikens fiskeläge tre dygn. Med värmare ombord, båten blev fuktigare och fuktigare och riktigt odräglig. Eller alla somrar i läckande skärgårdskryssare och känslan av att bo i kylskåp.
Tankade alkylatbensin på sjömacken i Stenungssund. Knappt 18 kr per liter. Hemma i Skåne finns den bara på dunk. För 30 kr/l. Använder alltid alkylat, huvudsakligen för att slippa bensinlukt (jag spiller lite grand ibland). En 12 liter tank räcker fyra timmar (Saildrive 330). Miljövänlig och att den inte luktar (iallafall försvinner lukten fort) hänger kanske ihop? (Hur hög är bron vid Stenugnsbaden förresten? Kortet säger inget, Seapilot säger 13,2 m. Pianos mast är knappt 15 m.)
Bron vid infarten till Uddevalla är mäktig men i övrigt har dom mycket att jobba med när det gäller att ge båtfarare en välkomnande känsla. Det blir bättre när man väl tagit sig igenom industrihamnen och kommit in till gästhamnen - då ligger stadskärnan där man förtöjer. Ungefär som i Kalmar.
Välkomnande hamnvärd på kajen är fint när jag går ensam och autopiloten är guld värd. Nu när alla sladdar är rätt ansluta och autopiloten inkopplad sitter jag i skydd bakom ruffen och styr båten med plus och minus knappar. Med plotter för detaljer och båtsportkort för översikt. Plus alla nämn och onämnbara aktiviteter som man gör så enkelt som så. En kopp kaffe tex.

måndag 24 juni 2013

Morups Tånge

Morups Tånge är en fyr utanför Falkenberg. Syns vida omkring och är riktigt seg. Man kommer liksom aldrig fram. 50 NM från Höganäs, kom iväg vid halv ett, seglar med Viktor. "Why dis I sign up for this" var hans kommentar när väntade 6/7 m/s blev 11/12. Halvvind/slör, viker oss i Glommen och Viktor mönstrar av.  Kullaberg syns också vida omkring, men blir aldrig seg. För en Höganäs/Vikenbo är Kullaberg tryggheten i egen hög person!

Morups Tånge utanför Falkenberg. Lånat bilden från www.stugaglommen.se
Imorgon Klåback, också en evighetspassage. Transportseglingar blir lätt sega. 75 NM kryss i lättvind tilll Uddevalla, hoppas autopiloten tillåter mig käka lite

En fjäril i New York

Längre in på min brygga i Höganäs ligger en gul Smaragd, ännu omastad. Bryggan är en snickarverkstad, Smaragden ska bli fin inuti. Så att båten går att sälja. Så är det väl med både hus och båtar. Man fixar när det är dags att sälja.
En fjäril flög åt ett oväntat håll i New York. Och vips ändrades väderutsikterna vid Pater Noster för fre/lör. Kuling med nästan storm i byarna blev lagom bris, bara lite hård emellanåt. Bra att vädret inte för alltid är helt förutsägbart. Att en oförutsägbar liten luftvirvel från en fjäril som fick något annat vackert i sikte kan ge oss bättre väder.
Nu är jag färdig med båten, sa jag till den snickrande Smaragdägaren. Han tittade oförstående på mig - färdig med båten är man väl aldrig. För säkerhets skull ligger halva verktygsförrådet kvar ombord. Får följa med till Uddevalla.
Hittar inte en enda Smaragd i startlistorna för BR. Vart tog dom vägen?

söndag 23 juni 2013

Bohusracet 2013 - Busväder på gång?

Pelle Lindell litar mest på DMI och SMHI. DMI visar prognos för två dygn framåt. Vädret på tisdagmorgon ser fint ut! Du hittar prognosen (här). Klicka vind och vindriktning.
DMIS's prognos för tisdag 08.00. Slösegling till Uddevalla?
SMHI har prognos 10 dagar framåt. För fre/lör - när BR går - är prognosen bister: V och VSV 13 - 15 m/s medelvind med upp till 22 m/s i byarna! SMHIprognos hittar du (här).
Prognos för Pater Noster kl 09 fem dagar innan BR.

Ska nog ta Pelle Lindells råd om att provreva storseglet på allvar.

YRväder för Marstrand fre/lör är lite snällare, bara 11 m/s medelvind.

Shorthanded - om Watski 2Star Baltic från tangosegling

Om att vila, att käka och att orka vara skärpt hela vägen in i mål handlar klippet jag hittat på www.tangosegling.nu. Jonas Falk seglade sin Dehler 34DD Falken. W2S Baltic är nästan enbart havssegling (möjligheten - vilken några fick bra utdelning på - finns att gå in i skärgården på tredje sträckan från Oskarshamn tillbaka till målet i Oxelösund). Bohusracet framstår lite som en enkel eftermiddagstur. Nåja! Jonas F's summering har du (Här).

lördag 22 juni 2013

Bohusracet 2013 - tips från Pelle Lindell

Pelle Lindell, som var co-driver på förra årets totalvinnare i Bohusracet lämnade en kommentar på förra inlägget. Jag lägger ut hela kommentaren som ett separat inlägg. Alla tips, alla synpunkter på både vad som väntar och hur vi ska förbereda oss tar jag förstås emot mycket tacksamt. Här är Pelles tips:

"Mina bästa tips för shorthanded i allmänhet och bohusracet i synnerhet:

1. Gå ut en timme dan före och testa att reva storen och sätt hårdvindsfocken och kolla skotpunkter mm. Kan tyckas självklart men det är så djäkla lätt att knyta fast revlinan på fel ställe och så irriterande när ringen i det nya storseglet är så tajt fastsydd att man inte får på den på revkroken.

2. Var överdrivet nitisk med mat och dryck. Ät och drick på schema om det behövs för att hålla intaget uppe.

3. Vila under däck om tillfälle ges vilket på Bohusracet oftast blir utomskärs mellan Hätteberget och Fjällbacka. Sträckan Strömstad-Tristein kan också ge tillfälle.

4. Komplettera plotter och dator med en liten handhållen GPS i fickan eller i snöre runt halsen, ovärderligt för snabba beslut vid kryss inomskärs.

5. Utomskärs rinner strömmen ofta i rätt smala "rännor". Den uppmärksamme kan utnyttja detta både i med och motström.

6. Får man ett 30-graders skift med sig betyder, som Anders och Jimmy upptäckte förra året, lite motström ingenting...;-) Sjöfartsverkets VIVA-app eller webbsida är ofta användbar för att få realtidsdata. Tyvärr finns inga stationer norr om Brofjorden men man får ta vad som finns.

7. YR's strömprognoser är nog de bästa men är notoriskt opålitliga, mycket sämre än andra väderprognoser......var uppmärksam på verkligheten. Generellt tycker jag nog SMHI och DMI har lite bättre prognossäkerhet än YR."


Min spontana kommentar till Pelles tips är att DMI verkar ha ballat ur. Kartan med vindprognos som oftast bara var rätt har försvunnit. Nu är det gammaldags SMHI prognos (ord istället för kartor) som gäller och enbart en översiktilig vindprognoskarta från Bornholm till Oslofjorden.

YR ska jag tydligen inte lita på. Det är lockande att stämma av med yr.no alltsom oftast eftersom prognosen sträcker sig långt fram i tiden och dessutom anger fyra värden för varje dygn. Tendensen med stor skillnad i vindutsikter mellan utsikter för Hätteberget och Måseskär håller i sig (se förra inlägget härnedanför). Prognoserna för var fronten ska ligga verka inte kunna rubbas. Det inger faktiskt inte förtroende.

SMHI's nya vädersidor är beskrivna av Erik B (här) och (här). Måste jobba med att så effektivt som möjligt läsa in dom på paddan.

fredag 21 juni 2013

Bohusracet 2013 - att förbereda sig

Idag är det midsommarafton, om en vecka går starten för BR 2013. Vad väntar oss egentligen? På BLUR rankas vi som en av fem favoriter i klass 3, SRS mellan 1,20 och 1,25. Anne och Arild med sin Hansson 31 "Frökna" seglar i klass 2. Pianos kolmast, lite tyngre bulb och 400 kg lättare båt flyttar upp oss en klass. Vi ska segla mot Anders Dahlsjös Dominant 105 och flera X332 bl.a. Klart vi vinner säger Fredrik (min co-driver som heller aldrig tidigare seglat shorthanded). I BLURkommentarerna till samma inlägg handlar det om Dominant 105 och X-båtar med en WASA 360 som outsider. Blir det busväder och kryss så har Piano svårt att hävda sig mot dom större båtarna. Vindutsikterna för fredagen är inte snälla, YRväder förutspår omkring 10 m/s, ibland lite högre, ibland lite lägre. Och kryss till Hätteberget. Det märkliga är att utsikterna för Måseskär, som ligger 20 NM norr om Hätteberget är helt annorlunda. Framförallt lättare vind. Är det möjligt att så exakt en vecka i förväg kunna förutspå var en front ska ligga? Nånstans ska den förstås hamna i datorsimuleringarna. Eller så styrs vädersituationen vid lågtryckspassager av Tjörnbergen så att Hakefjorden nästan alltid är ett blåshål. Verkligheten blir vi varse i sinom tid.

Hur förbereder man sig? Tex läser beskrivningar från tidigare år.
Anders Dahlsjö har skrivit om Bohusracet 2012 i sin blogg (här).
Sens moral: slappna aldrig av, det är tungt att koncentrera sig framåt lördag em efter att ha varit igång ett dygn.
Arild Heldal skrev i en kommentar på BLUR om Bohusracet 2011 (som han vann tillsammans med sin hustru Anne). Kommentaren är också publicerad som ett inlägg på den här bloggen (här). Koncentration och att orka segla optimalt hela vägen var en av nycklarna till deras framgångar. Samma koncentration som under ett banrace. Både Arild och Anders D har ganska noggranna beskrivningar och diskussioner om sina vägval, det tackar jag särskilt för.
Peter G har också skrivit om BR 2010 (här) och 2011 (här). Lite om vägval och riktigt fina bilder.

Sist men inte minst finns tips presenterade på BLUR inför BR 2010 (här). (Är det nån som vet vart kryssarklubbens tidvattentabell tagit vägen?) Också i BLURtipsen är budskapet att köra hårt ända in i kaklet. Hur kan man förbereda sig för att undvika att båda säckar ihop samtidigt?

Ju mer jag läser, desto mer skruvar jag ner mina förväntningar. Snabb båt på banrace är en sak. Uthållighet och att hålla huvet kallt och göra bra vägval hela vägen är en helt annan sak. Hjälper det att ha seglat Stockholms skärgård kors och tvärs utan motor i 25 år? Dessutom ska det blåsa. Verkar upplagt för dom tunga kryssbåtarna!

torsdag 20 juni 2013

Bohusracet 2013 - Near gale, 16 m/s from west-southwest

Det börjar dra ihop sig, drygt en vecka kvar till start i Bohusracet 2013. YR's vindutsikt när det närmar sig målgång i Smögen inger respekt. Ska nog inte ta vindutsikter en vecka fram i tiden alltför allvarligt, den hårda vinden fanns igår i utsikten för starten, men nu ändrad till ännu hårdare vind drygt ett dygn senare. Vädret för uppseglingen från Höganäs till Uddevalla är snällare.

Om kylskåpet: Efter god support från Termoprodukter i Kalmar är nu alla komponenter OK, enligt instruktioner så monterade jag om kabelskorna på strömmatningskablarna och nu surrar kompressorn som den ska. Tack Stefan!

Om e7:an: Ännu har ingen uppgradering an programvaran dykt upp på Raymarines hemsida. Enligt Peder på Limhamns Skeppshandel kan e7:an få spader om man ansluter för många enheter med SeaTalk ng (den snabba NMEA2000 anslutningen). Nu är logg/lod plus Autopiloten SPX5 anslutna. Blir bättre om man växlar ner till den långsamma NMEA0183 ingången.
Lite jobb kvar innan det är dags att kasta loss.

onsdag 19 juni 2013

Ny köl till Wasa 38 (nu är den på plats)


Den nya kölen till Wasa 38 är på plats! Spännande stunder i en konstruktörs liv, när ideer omvandlade till ritningar blir verklighet.
 
Provsegling nästa!

söndag 16 juni 2013

Problem!

Bohusracet närmar sig med stormsteg. Det återstår en del fix och - det börjar kännas gastkramande - en del blir bara inte rätt.

Problem #1: Raymarine e7 plottern. Uppgraderade till 6.27 för några veckor sedan. Sen dess är e7:an inte sig lik. Och ännu värre har det blivit efter att jag installerat log/log givare och autopiloten SPX5.
e7:an låser sig, touchfunktionen fungerar inte alls. Plottern fungerar fortfarande och djupet verkar vara OK. Omöjligt att koppla över från låst touchkontroll, när jag startar plottern är touch kontrollen redan låst.
Kan inte längre få fram visning av kurs och fart, COG och SOG.
Jag försöker få fram visning av fart genom vattnet, men hela skärmen är låst och några inställningar kan inte göras.
Det här var en riktigt dålig uppgradering och inte har jag kvar uppgraderingen 4.27 från augusti förra året. Tidigare inlägg om e7:an hittar du (här).

Problem #2: Isotherm ASU 3201 kylskåpet. Som inte gick att få igång efter vinteruppehållet. Efter sjösättningen försökte jag starta kylskåpet via startknappen på manöverpanelen. Först tändes grön lampa (den ska tändas när kylskåpet är inkopplat och spänningssatt). Efter några sekunder tände gul lampa, vilket skulle betyda att kylskåpet är i drift. Jag väntade på att kompressorn skulle starta. Det gjorde den inte och efter ytterligare några sekunder slockande båda lamporna. Och sen dess har allt varit dött. Har ringt många samtal till Thermoprodukter i Kalmar, pratat med Stefan och pratat med Per. Dom instruerar mig att göra olika tester (vilket jag gör), men vi ger upp och jag skickar slutligen in kompressor och elektronikboxar till Kalmar, kommer i retur (en elektronikbox var trasig), kopplar in igen men inget händer. Lika dött som förut. Det är frustrerande är felsöka ett system med många komponenter, där man är osäker på om installationen är fel eller komponenter är defekta. Kylskåpet hade fungerat helt OK i två år.
Bohusracet kan vi segla utan kylskåp, men det måste vara igång vid slöseglingen som börjar direkt efter.

Autopiloten SPX5 är nästan färdigmonterad. Logg/lod, e7 och SPX5 är ihopkopplade med Sea Talk ng (NMEA2000). Autopilotens kursdator är kopplad till kontrollpanelen med Sea Talk.

När jag ändå är i farten med alla klagomål får jag väl också nämna fluxgate kompassen. Den visar 49 grader när TackTick visar 111 grader, dvs avvikelse ca 60 grader. Kompassen är vänd baklänges (sitter på skottets bak- istället för framsida). Enligt instruktionerna ska kompassen för bästa funktion monteras med Raymarinelogotypen framåt. Måste jag vända på fluxgatekompassen? En fluxgatekompass mäter riktningen mha tre spolar med 120 graders delning. Varför visar fluxgatekompassen fel?

onsdag 12 juni 2013

Room with a view (4)

På kryssen från Svinbådan till Gilleleje under Kullaseglingen blåste Windexen överbord. Först hängde den som en skadskjuten fågel och sen var den borta. Upp i masten igen. Linan slirar på dom svarta Harken 32 winscharna. Köpte dom för halva priset 2008, när det var en av många utförsäljningar i Öresunds Marina. Väl sträckta, lagom nötta och snustorra linor med Dyneema kärna
slirar. Erik (som winschade) blaskade på vatten och sen gick det bra.
Minskade vinkeln mellan spröten!
Lite inspektion av högbelastade delar. Hålet används inte, eftersom häckstagslattan är borttagen (behövs inte).
Hans K's nyligen sjösatta Maxi 77 i sommarljusglitter.

tisdag 11 juni 2013

Uppgradera Raymarine e7 till version 6.27

Mina erfarenheter av e7:an efter två säsonger hittar du (här). Klicka på fliken "Navigation" t.h. så hittar du allt jag skrivit om både e7:an och Seapilot. Det här inlägget är skrivet efter den uppgradering av e7:an jag gjorde i juni 2013.

e7-plottern från Raymarine, som först var en besvikelse men efter uppgradering till version 4.27 i augusti förra året blev en riktigt bra maskin (här) kan nu uppgraderas till version 6.27. Jag gjorde det för några veckor sedan, det blev ingen uppseendeväckande prestandaförändring men här är ändå några iakttagelser från uppgraderingen.
Uppgraderingen går till så att man skaffar ett miniSD minneskort och laddar ner den nya versionen från Raymarines svenska hemsida (här). Det behövs ett eget minneskort för detta, det minneskort som sjökortet finns på ska man inte använda!
Nedladdningen hängde sig många gånger. Varje nerladdning via vårt kopparADSL nätverk tog ca 13 min, det blev flera nedladdningsförsök innan alla filer kom på plats.
Sen ner till båten, ta ut minneskortet med Navionics Gold, stoppa in kortet med de nya filerna och starta e7:an. Först kontrolleras alla filer. Här gick jag på pumpen igen, en fil var inte korrekt. Tillbaka hem och ladda in samma fil igen, ner till båten. Nu gick det bra.
Jag brydde mig inte om att spara gamla waypoints och spår. Faktum är att jag bara sällan använder gamla way-points.
Stoppade in minneskortet med Navionics Gold och plottern fungerade som vanligt.
Med ett undantag. I Home-menyn finns en touchknapp längst upp t.v. som man nuddar när man vill ha bort touchfunktionen.  Simsalabim så är jag hänvisad till joy-stick och ratt. Men hur får jag tillbaka touch funktionen? Följer manualen, men inget händer. Enda sättet jag kommit på är att stänga ner e7:an och starta upp den igen. Då är touch funktionen där igen. Nån som har nåt tips hur jag kan göra detta utan att starta om?

söndag 9 juni 2013

Kullaseglingen 2013

Den 8de juni seglade Piano Kullaseglingen. Seglingen var uppdelad i fyra klasser: SRS 1 (> 1,25), SRS 2 (< 1,25), Texel och Familjeklass. Nio båtar i SRS 1, åtta (varav sju kom till start) i SRS 2, en trimaran i TEXEL och fem båtar i familjeklass.
Start vid HYC's klubbhus och sen direkt mot Svinbådans fyr. Vid starten varierade vinden 270 - 280 grader, kurs till Svinbådan 237 grader. Det blev nästan sträckbog. Vi gjorde ett kort slag utanför Sofiero och sen bar det hela vägen. Utanför Domsten började vinden vrida med och 3 NM innan Svinbådan började vi släppa skoten.
Kryss/sträckbog till Svinbådans fyr. Vi gjorde ett slag (ner t.h.) utanför Sofiero. Spåret närmare land är spinnakergången tillbaka. Strömmen var helt försumbar på svenska sidan. Skärmdump från iPad. Vindinformationen gäller söndagkvällen när jag gjorde skärmdumpen.
Efter Svinbådan seglade vi mot Gilleleje. Det blev en ganska svajig kryss över, vinden minskade till ca 6 - 7 m/s, vred mycket. Ingen ström alls på svenska sidan, men uppe vid rundningen var det kraftig sydostgående ström. Vägvalet över mot Danmark blev inte helt lyckat. Gick ganska nära land för att kunna fånga vindvridning som ofta ligger vinkelrätt ut från strandlinjen.
Kryssen över från Svinbådan t.h. i bild mot bojen utan Gilleleje t.v. Fyra stora båtar rundade för oss.
Stora SRS klassenmed X40, X119, First 35, First 36.7 bl.a. hade startat 10 minuter efter och tätbåtarna kom ikapp oss lite före rundningen vid Gilleleje efter att vi seglat 2 timmar och en kvart. Vi ledde lilla klassen som vi tyckte ganska komfortabelt. Men skenet bedrog.
Efter sträckbog och kryss i två och en halv timme blev det nästan lika lång tid tillbaka med spinnaker. Efter Svinbådan gjorde vi en blunder och seglade högt, bytte från läns- till halvvindsspinnaker. Men vinden vred med när vi närmade oss Helsingborg. Båtarna som föll av mot Viken/Domsten och behöll sina stora spinnakrar körde full fart och följde vindvridet. Vi som låg högt i början tappade fart när vinden vred och det blev plattare. Samma misstag har jag gjort tidigare (i andra race), tänkt för mycket framåt. Bättre att köra full fart även om det är för lågt. Vinden vrider med när man nämar sig land. Den gamla fina franska halvtonnaren Antheor kom bakifrån med full fart och tog segern. Skillnaden var knappt 2 minuter seglad tid.
Stora klassen vanns av First 35 Maria, med Kjell Widmark och idel kända Vikenansikten ombord.
Familjeklassen kör ett lugnare race. Fram till Svinbådan och tillbaka.
Magnus O (skotar spinnaker).
Resultatet från Kullaseglingen hittar du (här).
Transportlogistik är ofta riktigt tight. I hamn byter vi snabbt tillbaka till transportstället, käkar god mat från HYC's fina grillmeny och sen iväg. Solokryss tillbaka till Höganäs. Det gäller att öva mycket för Bohusracet (fast då är vi förstås två ombord). Om inte annat uthållighet. Kryssar fortfarande utan ström samma väg norröver, men fortsätter förbi Svinbådan ytterligare några sjömil. Många slag fram till Hittarp men som förut öppnade vinden vid Domsten och sista biten förbi Viken och Lerberget blev halvvind. 5 + 2 timmars segling. Kom hem ganska groggy av all sol och vind. Behöver ordentliga mössor för att hålla huvet fräscht när det blir 30 timmars segling. Måste få igång autopiloten!

fredag 7 juni 2013

Bosse Franssons RJS - 20 dagar till start ÅF Ocean Race

Kom ett mail från Bosse, han liksom jag liksom många andra kämpar för att få alla detaljer på plats inför sommarens seglingsäventyr. Sandor har haft sin Dominant 95 i samma verkstad som Bosse under vintern. Två båtar bredvid varandra som blivit ordentligt uppgraderade.

Hej, efter mycket slit så är premiärturen gjord. Tycker det funkar bra, klar skillnad, en annan båt. Beter sig annorlunda om det är lite sjö, fören skär genom vågorna, stannar inte. Loggar över 7 knop på bilden, gps.
I helgen är det shorthandrace i Västervik. Ska bli kul att jämföra båtfart med andra, speciellt med den nya spinnaren.

Har dock massor av jobb kvar innan ÅF, ais, vhf, wifi, efoy, instrument, mantåg, lanternor, säkerhet mm. Allt finns men det ska kopplas in och allt ska funka. Har fått ok på elmotorn trots att den inte uppfyller kraven fullt ut i ISAF cat3 avseende driftstid och fart.


En nöjd skeppare och en numera mäktig båt. Klicka på bilden (så blir den riktigt stor) och kolla släppet i aktern!
SRS hamnade på 1,115, vill kunna segla utan dynor så jag har ansökt och fått nytt SRS på 1,116.
Sandor har sjösatt Dominanten, masten ska på i helgen. Han jobbar och sliter för att bli klar tills vi ska upp till Stockholm och ÅF efter midsommar.

På återhörande, Bosse



måndag 3 juni 2013

Ett riktigt kalas!

I fredags kväll, när Watski 2Star Baltic båtarna startade sin kryss från Oskarshamn tillbaka till Oxelösund tog jag mig till Marstrand för att segla GVA Marstrand Big Boat Race. Mättalet kvalificerar inte Piano som stor båt, jag hade fått erbjudande att segla med Mikael Vesala i hans Cheetah 30. Båten jag byggde kolmast till efter MBBR förra året. Cheetah är 8,80 m lång, men mäter som 2 - 3 m längre båtar. Minsta båt i Marstrand denna helg. Kryssfarten är inte som hos andra båtar i klassen. Det gäller att hämta hem vad som är möjligt på undanvinden. 1300 kg båt och 90 m2 gennaker, det kan gå fort.
Mikael från Färjelanda i Dalsland, Cheetah ligger normalt i Uddevalla.
Stämningen på bryggan på fredagskvällen var som inför vilket Gotland Runt som helst. Nästan! Tre intensiva entimmesrace kräver inte lika mycket mental kraft som tre dygns nonstopsegling. Gräddan av Öresundsseglarna finns där: Yro, Maria, Matrisen, Grynet och Carmen. Vi ligger bredvid båten som blänker mest av alla, BLUR förstås. Med stor GVA logga på bordläggningen (utöver den något mindre men ändå stora som alla ska klistra fast i fören). GVA Masters of the Ocean. Ett helt OK motto, speciellt om man är arvtagare till den stolta marintekniska Göteborgstraditionen och heter GötaVerken Arendal, två av dom stora forna skeppsvarven (även om det största - det som lockade mig till Skåne - var Kockums). GVA är huvudsponsor till det som förut enbart hette MBBR.

Vi är på Marstrand, vi ska segla tre entimmesrace lördag, gå på regattamiddag på lördagkvällen, sen segla tre race till på söndagen. Väderutsikterna är inte snälla mot en båt som lever på att kunna plana i över 8 m/s. Som hävdar sig bra när man seglar runt öar. Och det egentligen är första gången Cheetah seglar kryss/länsbana. Låt mig med en gång få säga att det inte gick något vidare. Kryssfart lite över 6 knop räcker inte, blir man efter på första benet, så blir man för långt efter. Skvalpigt, vind än här än där. Inte alltid där vi var.
Lördan börjar med att vi tar över Cheetah till Koön, lägger oss vid Marstrands Havshotell, tömmer båten på alla dynor, plywoodskivor och för camping nödvändiga saker (själv bodde jag flott på Båtellet).
Först frukost, sen skepparmöte
Tredje seglingen har målgång vid södra strandverket, bara fortsätta länsen från fjorden in bland skären. På bryggan aftersaildrink och kall öl. Den varma dagen övergår i ljummen kväll och vi blir ledsagade längst upp på fästningens tak, ännu mer att dricka, middagen serveras nån våning ner, i valven över våra huvuden studsar ljudet som vinden, alla hörs samtidigt överallt. Musiken lockar fram dansen, golvet spricker, dansen flyttas, behövs inga stora dansband idag, två musikaliska glädjespridare och en väl programmerad musikmaskin gör hela jobbet.
Vandrar hemåt mot Båtellet, där är det samma visa, dvs ljudvolym. 50 årskalas med rejält tryck. Båtellet är lyhört. Framåt natten dånar Billy Jean från bottenvåningen. Och sen blir det tyst. Finns det något så tyst? Kylkompressorn stör ibland, men det är skönt att sova.
Receptionen öppnar först 10, lämnar mailadress i meddelandelådan och kl 8 vandrar vi med våra tunga packningar tillbaka mot Cheetah, puttrar över till Marstrands Havshotell, tömmer båten, käkar frukost, går på skepparmöte, seglar ut på havet, som är ännu lynnigare.


Mikael
Sussie (närmast), Sandra och Björn.
Sen ska man ju ta hand om allting efteråt. Och bära tillbaka allt som ligger i bilen.
Tack Mikael, Suzanne, Sandra och Björn för en fin helg. Tack Peter G för ett fantasiskt arrangemang.

Är nere i Höganäs hamn för att pilla med båten på måndagskvällen när en rejält väderbiten besättning på Yro stapplar iland. 10½ timmes segling från Valö fyr utanför Göteborg, knappt 90 NM. Seglade tillsammans med Maria (som fortsatte med spirad fock till Norra hamnen, Hbg), det blåste upp till 17 m/s. Skånebåtarna flög hem från Marstrand.